Med en förmögenhet på motsvarande 200 miljarder kronor räknades Eike Batista ifjol som världens åttonde rikaste person, enligt Forbes.

ANNONS

Men efter en total krasch i de aktier han äger via moderbolaget EBX finns nu bra 1,3 miljarder kronor kvar, rapporterar Bloomberg.

LÄS MER: How Brazil’s Richest Man Lost $34.5 Billion (Bloomberg Businessweek) »

LÄS MER: Vilket ras! Han förlorar 441 miljoner kr – om dagen »

Så sent som i mitten av 2008 hade den kaxige affärsmannen två uttalade målsättningar: att göra Brasilien till ”nummer ett” – och ”själv bli världens rikaste inom fem år”. Tanken var att han själv skulle sitta på hedersläktaren på João Havelange-stadion under OS-invigningen.

För att säkerställa detta investerade har personligen motsvarande 30 miljoner kronor i OS-satsningen och ställde sig samtidigt som en garant för att miljarderna skulle strömma in till Rio de Janeiro från förmögna privatpersoner och företagare.

”I takt med att krisen för hans företagsgrupp har förvärrats har Batistas löften till Rio de Janeiro förvandlats till luft”, skriver Dagens Industri.

Den idag 57-årige superentreprenören Eike Batista (som alltid inkluderar bokstaven X i sina bolagsnamn eftersom det inom numerologin representerar ”multiplikation av välfärd”) utlovade ifjol 2,3 miljarder kronor för att förbättra situationen i staden. Bland annat skulle han ge omfattande stöd till stadens polisväsende och kåkstäder samt renovera ett förfallet hotell och muddra en förorenad insjö. 

Sedan dess har aktiekursen i hans dotterbolag rasat med uppemot 95 procent.

ANNONS
ANNONS

I en desperat kamp om överlevnad tvingas Batista och hans X-koncern nu backa från sin storsatsning. Eller som Di skriver:

”Batistas löften till Rio de Janeiro har förvandlats till luft.”

HÅLL DIG À JOUR MED VÅRA GRATIS NYHETSBREV. DAGENS PS TJÄNST GER DIG DET BÄSTA FRÅN SVENSKA OCH INTERNATIONELLA MEDIER – ALLT SAMLAT PÅ ETT STÄLLE. KLICKA HÄR!