1.  Punkta ner vad som hände

ANNONS

För din egen del är det bra om du när du gått ut från intervjun börjar fundera över vad du sagt och hur det gick så att du kan coacha dig själv att göra ännu vassare intryck framöver. Bra om du gör detta så snabbt du kan så du har intervjun i färskt minne. Skriv gärna ner några punkter du vill komma ihåg så att du inte glömmer dem till nästa gång det är dags. Att söka jobb och att sälja sig själv är viktiga färdigheter att ha på dagens arbetsmarknad så det är bra om man tränar och reflekterar mycket så att man kan bli bättre och bättre efterhand.

2. Tacka för intervjun

Direkt efter intervjun är det bra och artigt om du skriver ett tackmail till de som intervjuade dig. Bara någon rad om att det var trevligt att vara på intervju hos dem och att du talar om att företaget och tjänsten var intressant för dig. Det är också ett sätt för dig om att påminna dem om din existens och samtidigt berättar du att du är seriöst intresserad av att gå vidare. Ofta är det en hel del som blir intervjuade så det kan vara ett sätt att sticka ut lite extra.

3.  Ring om du har något relevant att fråga om

Att ringa eller inte ringa det är frågan. Generellt sett tänker jag att det är bra att visa sig proaktiv, framåt och att du verkligen vill ha jobbet och därför hör av dig. Gränsen till att man verkar desperat och eller tjatig kan dock vara hårfin. Många rekryterare ogillar att man bara hör av sig för att fråga ”hur det går”. Ska du ringa behöver du i så fall ställa en relevant fråga om något du undrar kring jobbet som inte redan framgått i annonsen eller på intervjun.

4.  Varsko dina referenser

Vet du att det kändes bra under intervjun så kan du också passa på att kontakta dina referenser och berätta det så att de kan hålla sig beredda på att det kan komma ett samtal från arbetsgivaren eller rekryteraren. Bättre än att de är oförberedda på det och kanske inte har dig och det du kan så fräscht i sitt minne, speciellt om det var ett tag sedan som ni arbetade ihop.

ANNONS
ANNONS

5.  Följ på sociala medier

Det är också bra att följa upp företaget på sociala medier. Till exempel på Twitter kan du följa företaget om de har konto det. Retweeta de som du tycker är intressant. Det är också ett sätt för dig att påminna dem om dig och att du sökt jobb hos dem. Att samla mer fakta om företaget och vad de gör är också värdefullt om du ska på en intervju till för då kan du ställa ännu mer relevanta frågor samt är mer påläst inför till exempel löneförhandling och diskussioner om exakta arbetsuppgifter du i så fall ska utföra om du får jobbet.

6.  Håll ångan uppe i jobbsökandet

Fortsätt leta andra jobb även om du tyckte att intervjun gick bra och du är mer eller mindre säker på att du kommer att bli erbjuden jobbet snart. Det är tuff konkurrens och man vet aldrig, det är många som brukar tycka till innan man bestämmer sig för en kandidat. Använd energin som den positiva intervjun gav till att även söka andra jobb. När du känner dig lite kaxig över att det gått bra så kan du skapa dig nya möjligheter parallellt. De flesta behöver dessutom ofta träning i att gå på intervjuer och presentera sig och så vidare så passa på att träna mer.

7. Var försiktig med att spela högt spel

Däremot ska du vara lite försiktig innan du börjar spela ut jobben mot varandra och ställer ultimatum därför du har fler jobb på gång samtidigt. Det brukar inte uppskattas. De flesta arbetsgivare vet i och för sig om att de flesta attraktiva kandidater söker andra jobb också men det är mänskligt att vilja känna sig som den arbetsgivaren som är mest ”utvald” det vill säga den du helst vill jobba för.

8. Fundera över löneanspråk

ANNONS
ANNONS

Det kan också vara läge att funderar över dina löneanspråk och tankar om villkor, för den frågan kommer förmodligen komma upp snart om den inte redan har gjort det. Läs på lite till om företaget, hör med ditt nätverk om någon känner någon som vet lite mer om vilka nivåer och förmåner som kan vara aktuella på det tilltänkta företaget och eller för branschen i sig om du inte redan vet det. Fackförbund kan också ha statistik som kan vara till hjälp innan du lägger ditt första bud.

9 . Bygg bra relationer

Se varje möte som ett sätt att utvidga ditt kontaktnät och skapa goda relationer. Även om du inte får jobbet så vet du inte i vilka jobbsammanhang du träffar dessa människor igen, så bränn inga broar även om du blev besviken på att inte jobbet blev ditt. Världen är ganska liten och ofta möter man samma människor flera gånger under ens karriär. Även om du vet något negativt om kandidaten som fick jobbet är det oftast mer negativt för dig om du berättar det, för det kan tolkas som du är avundsjuk och en dålig förlorare. Om du istället gör ett bra intryck hela processen kan det vara så att du blir kontaktad igen när företaget har en ny vakans eller när rekryteraren har en annan tjänst som han eller hon tror kan passa dig.

10 . Be om feedback

Fick du inte jobbet kan det också vara läge för dig att fråga om det är ok om du får lite feedback på vilket intryck du gjort under intervjuprocessen så att du lär dig mer och utvecklas och därför har större chans på nästa jobb du söker. Du kan ju bara få ett nej om du frågar efter den hjälpen och jag upplever att många är villiga att ge råd och stöd där även om alla inte vill lägga den tiden.