Att leda i förändring är vardag för oss alla oavsett om vi leder oss själva eller andra. Varför skulle det vara så speciellt? Vi lever ju alla i förändring från den dagen vi föds till den dagen vi dör, eller hur? 

ANNONS

Det enda vi kan vara helt säker på är att förändringarna är konstant förekommande och vi förändras oavsett vi vill eller inte. Vi kan också vara helt säkra på att förändringarna sker snabbare och snabbare och vi kan inte göra någonting för att stoppa dem. 

Förändringar känns skrämmande för många av oss och varför är det så när det faktiskt är det naturligaste som finns. För mig handlar förändring om att förbättra, förädla och framför allt förenkla. 

Tänk om vi kunde flytta fokus från rädslan till verkligheten att vi inte kan stå emot förändringar hur gärna vi än vill och att förändringar är en helt naturlig del av vår vardag. Ordet i sig är ju så positivt laddat – för ändring, det heter ju inte mot ändring, eller hur?

Vi pratar ofta om vikten av att leda, vi har pratat om vikten av att Leda i förändring, Successivt ledarskap, Det personliga ledarskapet, Det hierarkiska ledarskapet och så vidare och nu börjar vi prata om Det hållbara ledarskapet. 
Hållbart ledarskap – vad är det?

Faktum är ju att om det är något vi misslyckats med genom åren är det just ledarskapet. Vi är rätt kass på det. Faktum är att om vi ser tillbaka på historien så har alla imperier fallit oavsett ledarskap. 

ANNONS
ANNONS

Titta på Kodak till exempel, ett är världens största företag som 2012 gick i konkurs. Visste ni att det var en anställd hos Kodak, Steven Sasson, som redan 1975 uppfann den första digitalkameran? Hur hade Kodaks sett ut i dag om Kodaks företagsledning då valt att satsa på Sassons uppfinning? Hade de funnits kvar som företag då? 

Då på 1970-talet och även efter det så höjdes Kodaks ledning till skyarna som fantastiska ledare men när vi ser tillbaka på konkursen 2012 kanske vi ser på ledarskapet på ett annat sätt. Hållbart var det i alla fall inte. 

Självklart krävs det mod av en ledning att satsa på något som de facto dödar sin egen affär men hade verkligen Kodak dött av att satsa på digitalkameran? Jag tror inte det. Det finns fler exempel än Kodak.
Facit är ett till.

När vi nu pratar om det hållbara ledarskapet skulle jag vilja att vi pratar om ledarskap över tid, ett ledarskap som har förmågan att förändras, förbättras och förenklas. Ett ledarskap där vi värnar om människor, djur och natur och där vi skapar möjligheter för oss att finnas länge. Ledarskapet där man talar om för andra hur de ska göra är över. Ledarskapet när vi talar om att värna om vår framtid är på väg.

För mig i dag handlar ledarskap om att jag som ledare ska vara en resurs till mina medarbetare, att förenkla mina medarbetares vardag så att de får de allra bästa förutsättningarna för att utföra sin gärning på ett hållbart och kreativt sätt. 

ANNONS
ANNONS

Att våga ta de modiga besluten och att vända kurs när det behövs utan att vara rädd för framtiden för det har också historien lärt oss att de företag som har förmågan att leva i förändring överlever längre.

Naturligtvis finns det fler parametrar som är viktiga för ett hållbart ledarskap men visst tar det jag skriver om ovan hänsyn till såväl ekologisk som social och ekonomisk hållbarhet, de tre hörnstenarna i vad vi kallar hållbarhet.

Elaine Breske Hirscher har gjort en chefskarriär inom bygg- och anläggningsbranschen, senast som regionchef på teknikkonsultföretaget Vectura (nu del av Sweco). Sedan 2013 arbetar hon som föreläsare, ledarskapsexpert, förändringsledare och interimschef i eget bolag med fokus på psykosocial hälsa på jobbet.