Dagens PS

Maktkamp efter tyska valet – ingen fara för ekonomin

Klimatkris ger handelskrig
Den tyske förbundskanslern Olaf Scholz är en av dem som anser att EU måste svara på USA:s subventioner. Foto: TT
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 22 nov. 2021Publicerad: 27 sep. 2021

Socialdemokratiska SPD vann över Kristdemokraternas CDU i det tyska valet igår. Men ännu är det inte klart vem som kommer att bilda regering – eller på vilket sätt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De tyska valen har präglats av samma dilemma som de svenska under det senaste decenniet. Som förbundskansler har Angela Merkel fått snickra ihop de koalitioner som gar varit politiskt möjliga för tillfället.

När socialdemokratiska SPD har fått flest röster betyder det inte helt självklart att partiledaren Olaf Scholz blir ny förbundskansler. Rivalen Armin Laschet har inte gett upp hoppet om att bli den som bildar regeringskoalition.

”Vi kommer att göra allt för att bilda en regering under unionens ledning”, sa han efter valet.

SPD ökade från 20,5 procent i valet 2017 till 25,7 procent. CDU/CSU tappade var fjärde väljare och landade på 24,1 procent.

Det leder till att bägge parterna måste förhandla med De gröna och liberalerna för att kunna bilda koalition, skriver Dagens Nyheter, och återger en kommentar från Lothar Lenz på tyska ARD:

”Ingen kan vara riktigt nöjd med resultatet av detta allmänna val”,

Baserat på de olika partiernas symbolfärger kallas olika tänkbara koalitioner för saker som Kenya, Tyskland, Jamaica och trafikljus.

De mest sannolika alternativen ser ut att bli Jamaica eller trafikljus, det vill säga att De gröna och FDP samarbetar med CDU/CSU eller SPD vilket skulle ge ett stöd av 416 respektive 406 mandat i förbundsdagen, skriver Dagens Nyheter.

ANNONS

Liten ekonomisk påverkan

Ur ett ekonomiskt perspektiv finns ändå ingen anledning att reagera särskilt stort, menar SEB:s seniore ekonom Robert Bergqvist i en intervju med Svenska Dagbladet.

Bergqvist menar att de ekonomiska skiljelinjerna mellan de styrande tyska partierna i praktiken är mycket liten.

“Skillnaden är ändå inte så stor att det ändrar färdriktningen för tysk ekonomi”, säger han till Svenska Dagbladet.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS