Handelsbanken har misslyckats med att hitta en köpare till Setra – Sveriges största träindustriföretag, där Sveaskog sedan 2003 äger 50 procent.

Ingen tycks vara beredd att betala det pris ägarna begär, enligt DI ligger runt 2 miljarder kronor.

Sveaskog har nu sagt upp avtalet med banken och

Per Matses

på Sveaskog, som arbetat med försäljningen av Setra, säger till tidningen att ägarna vill ”avvakta ett bättre tillfälle”.

ANNONS
ANNONS

”Man kan säga att vi hade lite otur med utvecklingen vid det här tillfället och man har också haft otur tidigare”, säger han och syftar på det faktum att man tvingades avblåsa börsintroduktionen av Setra 2007-2008.

Enligt Dagens Industri är det hela ett stort bakslag för Sveaskogs ordförande Göran Persson, som nu uppges vara ”pressad att sälja”.

Riksrevisionen har riktat skarp kritik mot Sveaskog för att man suttit kvar som huvudägare i Setra, i strid med gällande riksdagsbeslut. Enligt myndigheten står ägandet i direkt strid med skogsbolagets uppdrag att öka konkurrensen på virkesmarknaden.

Bolaget är både köpare och leverantör av virke, vilket innebär en målkonflikt, menar Riksrevisionen.

Setra Group omsätter drygt 5 miljarder kronor och har 1.200 anställda. Bland övriga storägare märks Mellanskog (26,5 procent) och LRF (22,5 procent). I fjol sa man från Sveaskogs sida att man gärna ville sälja, bara priset var det rätta.

”Sveaskog har aldrig tvekat att sälja Setra. Men vi ska göra det i samråd med övriga delägare och på ett ansvarsfullt sätt som gör det möjligt att få ut ett bra värde för tillgången. Det har aldrig varit riksdagens mening att vi ska skänka bort företaget”, sade skogschefen Herman Sundqvist, Sveaskogs representant i Setras styrelse, till TT i maj 2010.

ANNONS
ANNONS

Problemet är nu att såväl spekulanter som banker börjar tröttna på den utdragna försäljningsprocessen. En källa som DI talat med jämför det hela med en husvisning: Villan är mer värd första gången den annonseras ut – ju fler visningar detsto mer sjunker priset.

”En möjlighet är att vi fortsätter en gemensam process och en annan är att det blir mer fokuserat på Sveaskogs ägarandel. Det är en öppen fråga”, säger nu Per Matses till DI.

I slutet av förra året rapporterade affärspressen att ”Setra slittras efter att buden som kommit in på bolaget varit för låga”. Vd Börje Bengtsson fick i uppgift att sälja sågverken i Vimmerby, Malå och Kalix men nu står det klart att inte heller styckningen lyckades.

”Vi har inte fått bud som är tillräckligt intressanta”, säger Bengtsson till tidningen.