Det var i byn Meliandou i Guéckédoudistriktet i södra delen av Guinea som utbrottet startade.

ANNONS

I alla fall om man får tro en rad forskare som nu publicerar sina gemensamma rön i den medicinska tidskriften, rapporterar Dagens Nyheter

Pojkens dog den 6 december ifjol efter att ha drabbats av hög feber, kräkningar och svår diarré. Stora mamma, treåriga syster och farmor avled inom några veckor medan den 2 januari dog byns barnmorska, som i sin tur smittade en släkting.

I samband med farmoderns begravning smittdes ytterligare två människor som i sin tur spred viruset vidare. Men det var inte förrän den 10 mars som sjukdomen misstänktes vara ebola. Då hade det spridigt sig från Guinea till Sierra Leone, Liberia och Nigeria.

Hittills har 1.779 fall konstaterats. Av dessa har 961 personer avlidit. Enligt professor Thomas R. Frieden vid det amerikanska centrumet för sjukdomskontroll beror det höga dödsantalet på den långa tid som gick mellan första smittan till dess att sjukdomen upptäcktes.

”Uppenbarligen är det så, titta bara på det som nu sker”, säger han i en intervju med New York Times.

ANNONS
ANNONS

”För några månader sedan fanns en falsk tro att smittan var under kontroll – sedan blossade det upp igen”, säger Frieden.

LÄS MER: Emergence of Zaire Ebola Virus Disease in Guinea — Preliminary Report (New England Journal of Medicin) »