Idag har jag fokuserat på viner som är lagom. De är inte lätta/blaskiga och de är heller inte kraftfulla och tunga. De är lagom av allt och lätta att matcha till mycket som t ex dagens snabba rätter. Det vita vinet är gjort på 75% av druvan Auxerrois blanc och 25% av Pinot blanc och vinet har fått namn efter sin minsta beståndsdel Pinot blanc. Båda druvorna är vanliga i Alsace, Frankrike där vinet kommer ifrån och de ger mycket bra viner med frukt, fräschör och oftast även en mjuk honungston vilket gör att vinet passar till mycket. Min högst egna teori om att vinet heter Pinot blanc trots den begränsade mängd av druvan som finns i flaskan är att namnet Auxerrois blanc hade varit för svårt att komma ihåg och kanske hade det till och med verkat avskräckande. Istället valde man namnet på en inte så känd, men heller inte helt okänd druva. Lagom krångligt är bäst!

ANNONS

Asiatisk pytt – Koka upp ris för 4p. Vispa 3 ägg med 1krm salt och 1krm peppar och stek i olja tills det är en fast omelett. Skär sedan omeletten i strimlor. Skär 1pkt bacon i bitar och stek tills bitarna är knapriga. Skiva ca 250g champinjoner och stek i baconfettet. Riv ca 3cm färsk ingefära alt hacka färdigskivad till ca 1msk (ungefär så mycket ingefära som man får med till en sushiportion) och rör ned bland bacon och svamp. Tillsätt 250g frysta och tinade gröna ärtor. Rör ned det kokta riset och stek ca 3-4 minuter under omrörning. Mot slutet rörs omelettstrimlorna i. Rör ihop 4msk soja och 1msk sirap och servera till ”pytten”.

Balsamicokyckling med fetaost – Dela 4 kycklingfiléer på längden till 8 halvor. Bryn dem runt om i generöst med olja, ca 1,5 min per sida. Salta och peppra. Skär 2 rödlökar i klyftor, 3 vitlöksklyftor, 2 stora palsternackor, 4 morötter och 8 potatisar i skivor och dela ca 250g cocktailtomater i två bitar. Lägg alla grönsaker + kycklingfiléerna på en plåt. Ringla olja och strö salt över och stek sedan i ugn på ca 200˚ tills grönsakerna börjar få färg. Skiva kycklingen och blanda i en stor skål med grönsakerna, ca 120 g babyspenat/ruccola, ca 300g marinerad fetaost och ringla balsamvinäger över. Toppa ev med att strö över pumpakärnor/torrostade solrosfrön.

Båda rätterna är beräknade för 4 normalstora portioner, ska de serveras som smårätter räcker de väl till 8p. Alla 3 vinerna passar utmärkt till maten!

12615 Viña Herminia Rioja 2010, Spanien 64:- Mjukt kryddigt med ton av mörka bär, örter och lite lakrits.

6017 Oveja Negra Reserva Pinot Noir 2009, Chile 89:- Kryddigt med en smörkola- och vaniljton tillsammans med jordgubbar och björnbär.

12169 Bestheim Pinot Blanc 2010, Frankrike 76:- Torrt och fruktigt med smak av päron, citrus och honung.

Lev väl och njut av god mat & dryck!

ANNONS
ANNONS

/LiseLotte
www.wanrewine.com

PS. Håll dig à jour med vårt dagliga nyhetsbrev! Dagens PS har också publikationer inom privatekonomi, prylar, resor, it, media, reklam, karriär och börs. Klicka här för mer information!