Uppemot 60 representanter från svenska och utländska medier hade samlats när kung Carl XVI Gustaf på torsdagseftermiddagen höll pressträff i samband med älgjakten vid Hunneberg i Västergötland.

ANNONS

Kungen berättade att han han inte hunnit läsa boken och därför inte kunde recensera innehållet. Han berättar dock att rubriker fått honom att ”förstå vad boken kan handla om”.

”Det var inte så roligt med olika rubriker som inte var jättetrevliga att se. Och med tanke på rubrikerna har jag har pratat med min familj och drottningen och vi vänder blad och ser framåt i stället. Jag har förstått är det här saker som hänt långt tillbaka i tiden, vi ser framåt”, sade kungen enligt SvD.

Kungen talade sedan lite om älgjakten och berättade att han passande nog ska åka till Kina på söndag. Journalister som ställde frågor om vad han tycker om boken fick inga svar.

Retorikexperten Elaine Bergqvist säger till Aftonbladet att det hela hade varit ”ett klart erkännande” om kungen läst boken.

”Det verkar ändå som att kungen har en känsla för vad som står i boken. Men budskapet blir ändå mångtydigt då han samtidigt säger att han inte vill kommentera boken eftersom han inte har läst den”, säger hon till tidningen.

ANNONS
ANNONS

Medierådgivaren och krishanteraren Paul Ronge, som även är krönikör här på Dagens PS, liknar beslutet att hålla en presskonferens så här tidigt med att ”ta fram damen direkt i schack”.

”Han borde ha blåst av jakten och presskonferenser. Att kommentera en bok som behandlar skvaller om hans sexliv är under hans värdighet”, säger Ronge till Expressen.

”Fullständigt uselt, hål i huvudet, obegripligt av kungens rådgivare”, säger han.

Paul Ronge säger till SvD.se att många nu kommer att tolka det som att kungen erkänner att det som står i boken är sant.

”Vem gav honom rådet att överhuvudtaget kommentera boken?” frågar han sig.

Inte heller pr-rådgivaren Niclas Lövkvist, vd för pr-byrån Agency, tycker inte att kungen skulle ha uttalat sig.

ANNONS
ANNONS

”Nu har hovet misslyckats på två fronter. Dels har man skapat mer förvirring och dels så har man inte gett någon egentlig kommentar”, säger han till Aftonbladet

Samtidigt säger nu varannan svensk att kungen bör ”lämnas i fred” och inte utsättas för journalistiska granskningar av hans privatliv. Det visar en Sifo-undersökning som SVT:s Debatt har låtit göra.

Bland kvinnor tycker bara 15 procent att journalister gör rätt om de gräver efter kungaskandaler medan siffran för män är 50 procent.

De som röstar vänster är mer benägna att tycka att kungen bör granskas hårt medan högerröstare tycker tvärtom. Vänsterpartister stöder oftast en granskning medan kristdemokrater tycker att kungen inte ska utsättas för det.