Dagens PS krönikör Johan Berntorp har tröttnat på Stockholmarnas påhopp. ”En mer nyanserad bild och diskussion hade varit på sin plats.”

ANNONS

Inte sällan förekommer mer eller mindre dryga attacker på Malmö relaterat den så kallade ”Robin Hood-skatten” – ett sätt att utjämna olikheter mellan olika kommuners ekonomiska förutsättningar. I vissa kommuner i Stockholm med omnejd anser man tydligen att man borde lämna Malmö till sitt eget öde. Ett öde som skulle sätta staden i ytterligare bekymmer då egna intäkter endast täcker cirka 80 procent av stadens utgifter.

När man som Malmöbo och skattebetalare hör påhopp från företrädare, politiker och invånare i kommuner i Stockholm, blir det svårt att inte ta det hela lite personligt. Inte minst eftersom det som personerna som uttalar sig egentligen säger är, om än inte direkt, att min kommunalskatt borde vara typ 40 procent i stället för de cirka 32 procent man betalar i dag. Alternativt att mina barn inte ska ha tillgång till motsvarande kommunala service som de själva åtnjuter på ungefär samma servicenivå. De säger också att de ger fullständigt tusan i att Malmö tar ett stort ansvar när det gäller exempelvis flyktingar de senaste åren, vilket många av dessa kommuner inte har gjort själva tidigare.

Det de här individerna verkar glömma är den ekonomiska dopning de själva tar del av, en dopning som i kronor räknat lär vara långt mycket större än de tillskott Malmö får i form av Robin Hood-systemet.

Stockholm är Sveriges huvudstad, i egenskap av sådan finns det en uppsjö av verksamheter som av naturliga skäl finns där men inte på andra ställen i Sverige. Likaså placerar en hel del företag sina huvudkontor i Stockholm av samma skäl. Att driva ett land kostar staten pengar, dessa pengar sipprar tveklöst via kommunalskatt på löner, statligt beställda uppdrag till företag som betalar lön och vars anställda betalar kommunalskatt rakt ner i Stockholm Stads kommunala budget. Detta gäller även de kranskommuner vars befolkning i stor omfattning jobbar inom Stockholms kommuns gränser som alltså också får ta del av det statliga spenderandet.

Stadsbudgeten genereras via skatteintäkter och statliga verksamheter från hela Sverige och inte bara från Stockholm med omnejd. Bland annat från Öresundsbron som ju har sitt ena brofäste på Lernacken i Malmö kommun.

Det jag vet är att Stockholms ekonomi skulle packa ihop fullständigt vid en sådan manöver.

Så hur ska ni ha det? Om vi ska fortsätta vara ett land och inte små stadsstater är en idé att flytta huvudstaden till Malmö, eller kanske Göteborg eller Sundsvall. Vad vet jag. Det jag vet är att Stockholms ekonomi skulle packa ihop fullständigt vid en sådan manöver. Det hade varit intressant att se hur mycket ekonomin hade tappat. På sikt hade ett sådant agerande dessutom varit försvarbart. Stockholms topografi är tillväxthämmande. Att en huvudstad har svårt att expandera är problematiskt. Det hade varit lättare att expandera en stad som till exempel Örebro eller Kristianstad. En huvudstad i Skärgården är helt klart vacker, väldigt vacker till och med men det är inte smart.

ANNONS
ANNONS

Det är inte så enkelt som att Malmö och dess invånare bara kan lämnas åt sitt öde. Studerar man Malmös siffror enskilt ser det inte så bra ut. Samtidigt landar en hel del av Malmös insatser för regionen och Sverige rakt ner i Lommas, Vellinges och andra kranskommuners budgetar då deras invånare drar nytta av arbetstillfällen i Malmö, såväl kommunala som privata. Speciellt spännande blir det ju när folk från kranskommuner har kommunala jobb i Malmö. Det är pengar som till då cirka 80 procent finansieras i Malmö av Malmöbor som vi sannolikt inte ser igen. Företag i Malmö genererar skatteintäkter till staten, liksom de anställda som betalar statlig skatt på sina inkomster för att inte nämna moms på de varor som konsumeras i Malmö.

En mer nyanserad bild och diskussion hade varit på sin plats. I fallet med Malmö kan det diskuteras om en rad kranskommuner inte skulle införlivas i Malmö kommun för att ge en mer rättvisande bild av Malmös ekonomiska kraft. Att bara stå och gapa och påstå att man betalar för Malmö framstår som korkat och populistiskt, inte minst eftersom man inte rensat framför egen dörr först. Pengaströmmarna är mer komplexa än så. Dessutom är en stad som Malmö till stor del en förutsättning för välmående kommuner som Lomma och Vellinge. För när saker och ting ställs på sin spets, vem är det egentligen som hjälper vem?

Detta behöver dock inte hindra Malmöbor med karaktär att rösta bort de som misshandlat staden i så många år senare i höst, men det är en helt annan fråga och ytterligare ett skäl att flytta kommungränsen.