Duane Jackson hade en minst sagt tuff uppväxt i östra London. Efter att ha skickats till barnhem redan vid elva års ålder åkte han in och ut från olika fosterhem fram till det att han fyllde 16 och tilldelades en lägenhet i ett kommunalt boende. Men trots att han faktiskt lyckades skaffa sig ett jobb dröjde det inte länge innan pengarna sinade och Jackson halkade in på den kriminella banan.

ANNONS

I en intervju med Businnes Insider berättar han att han och några barndomsvänner red på Rave-vågen som växte lavinartat under 90-talet och att han började smuggla ecstacy-tabletter mellan England och USA, som visade sig vara både enkelt och lukrativt. Så när han greps på Atlantas flygplats med 6 500 tabletter i väskan blev det minst sagt en väckarklocka. 

”Jag trodde ärligt talat att man på sin höjd skulle få en smäll på fingrarna.”

Nu riskerade han 25 år bakom lås och bom I USA. Jackson lämnades dock ut till England där han senare dömdes till fem års fängelse och, tack vare gott uppförande, lyckades komma ut efter två och halvt år. Duane Jackson berättar att det var då han bestämde sig för att ta tag i sitt liv och lämna kriminaliteten bakom sig. 

Väl ute tog Duane familjen, som faktiskt bildats under tiden i fängelset, och flyttade till staden Essex. Här började han driva egen firma som programmeringskonsult. Färdigheter han samlat på sig från både barnhemstiden men också som datorkunskapslärare i fängelset. Men det var inte förrän entreprenörskollegor ringde och frågade om de fick låna hans ”hemknackade” kodhanteringsprogram som han förstod vad han egentligen skulle hålla på med. 

År 2005 startade han företaget Kashflow. Tack vare hårt arbete, lite tur och några djärva pr-kupper mot störta konkurrenten Sage växte bolaget snabbt kommande år och 2013 sålde han sin skapelse till företaget IRIS. Hur mycket han fick vill han inte avslöja men enligt Business Insider, som citerar uppgifter från The Guardian, landade köpeskillingen på motsvarande en kvarts miljard kronor.

I dag lever Duane Jackson gott och fördelar tiden mellan att ”ta de lugnt” och att driva det nystartade mjukvarubolaget Supdate. Han är även engagerad i att hjälpa andra före detta brottslingar att ta sig ur kriminaliteten och pröva sina entreprenöriella vingar.

”Jag tror att det finns massor av potentiella entreprenörer i fängelserna, speciellt de som sysslat med droghandel. Det finns många paralleller.”

ANNONS
ANNONS

LÄS VIDARE: How a drug smuggler who got caught with 6,500 ecstasy pills went on to build a $30 million tech business [Business Insider] »

Eller via Facebook!