Den 18 meter höga granen restes i fredags inför första advent, men ska nu – bara några dagar senare – flyttas ca 40 meter närmare kanalen.

ANNONS

Projektet väntas kosta 100.000 kronor – och notan skickas till göteborgarna, skriver Göteborgs-Posten. Den 18 meter höga granen står i ett tio meter djupt hål och enbart grävandet går lös på 75.000 kronor, hälsar Trafikkontoret.

Musikhjälpen arrangeras av Sveriges Radio, Sveriges Television och Radiohjälpen. Under en veckas tid blir SR:s programledare Jason Diakité, Gina Dirawi och Kodjo Akolor instängda i en glasbur för att samla in pengar till välgörenhet. De ska sända liveradio dygnet runt och tanken är att folk ska komma till buren och skänka pengar.

”Vi kan inte flytta granen. Den har stått där i alla år. När jag också hör att det ska kosta staden hundratusen att flytta den blir jag helt matt”, säger kommunalrådet Kia Andreasson (MP) till GP.

Kim Andreasson har aldrig hört talas om Musikhjälpen och undrar hur granen kan skymma när det är ett program som sänds i radion.

”Granen skymmer inspelningsmöjligheterna, kameravinklar för teve och sånt där”, säger Lena Jakobsson, vid park- och naturförvaltningen i Göteborg, till tidningen (läs GP:s artiklar här och här).

ANNONS
ANNONS

Den spontana reaktionen: skänk 100.000 till musikhjälpen och låt granjäveln stå kvar!

Men faktum är att Musikhjälpen 2010, med temat ”Barn är inte till salu”, drog in över 12 miljoner kronor. Det kan alltså finnas en logisk poäng med att flytta granen – om man nu känner att man måste sända programmet från just Gustaf Adolfs torg, och inte som för två år sedan framför Stora teatern.

Men med bara en liten smula planering hade det i år kunnat vara 12,1 miljoner och jag är rätt säker på att Göteborgs skattebetalare – särskilt i juletider – hellre skänkt pengarna till Musikhjälpen än Trafikkontoret.

Granfiaskot är tyvärr bara ett litet exempel på ett betydligt större problem, nämligen svenska myndigheters lättsinniga hantering med skattemedel. Miljard efter miljard rinner varje år ut i sanden på grund av inkompetens, oaktsamhet och skrämmande ineffektivitet. Sverige har bland de högsta skatterna i världen, självklart för att de offentliga utgifterna är bland de högsta i världen.

Visst får medborgarna en hel del tillbaka jämfört med i många andra länder. Men varje dag flyttas det en ”gran” för 100.000 kr någonstans i Sverige. Ibland kostar flytten en miljon eller till och med en miljard.

ANNONS
ANNONS

Lösningen stavas inte enbart privatisering – det har vi sett exempel på inom vården – men jag är helt säker på att det generellt sett flyttas färre granar i ett aktiebolag än på kommunen.

Jag håller med kommunalrådet:

Visst blir man matt?!