Vill eller behöver du, av olika anledningar, byta jobb i år? Det finns både för och nackdelar med att byta internt eller externt. Många fokuserar mer på att göra internkarriär när de utannonserade jobben minskar. Och visst, många gånger är det lättare att få nytt jobb i din befintliga organisation eftersom de förhoppningsvis vet vem du är och vad du kan och därför gärna vill ha dig kvar internt hellre än att du börjar hos någon som kanske anses vara en konkurrent. Det är för många också en tryggare känsla av att jobba med samma människor. I samma bransch med uppgifter man känner till och så vidare vilket har fördelar det med.

ANNONS

Nackdelarna med att jobba kvar
Det finns som sagt många fördelar med att stanna kvar internt men också nackdelar. För det första brukar det vara sämre för löneutvecklingen att vara kvar länge på samma jobb. Att vara en ”hoppjerka” som man sa förr innebär ofta högre lön. Lång och trogen tjänst brukar tyvärr inte alltid löna sig om man mäter i pengar mätt men det finns självklart undantag. Dessutom finns det risker för att man ska bli ifrågasatt för att vara ”trygghetstypen” som inte vågar göra förändringar om man är kvar för länge på samma ställe.

Marknadsför dig själv
Ju mer klar över dig själv och den du är desto lättare brukar processen med att hitta nytt jobb eller nya uppgifter gå. Fundera över vilka som är dina mest positiva egenskaper och vad är du bra på och sedan behöver du sälja in dig själv så mycket du kan. Marknadsför dig själv på alla möjliga och omöjliga vis.  Håll dig framme på möten och konferenser, boka in lunch med nya och gamla kontakter internt och be om tips på människor som driver spännande projekt och som har förmågan att vara ”där det händer”. Var kreativ och proaktiv istället för att sitta på din stol och vänta på att någon, exempelvis din chef ska upptäcka att du är duktig och vill mycket och därför servera dig nya tjänster på silverfat. Det fungerar inte så idag. Alla är stå stressade och nästan ingen har tid att ens försöka vara tankeläsare. Istället kan du exempelvis själv initiera och driv projekt, gärna sådana som spänner över flera avdelningar så synliggör du dig för fler.

Utvidga ditt interna nätverk
Bra är om du aktivt själv söker dig till bra chefer som är rätt för dig i din vilja att växa och utvecklas. För övrigt är det även viktigt att ha ett bra och stor nätverk. Nätverka aktivt med trevliga och talangfulla kollegor och kom överens om att ni kan hjälpa varandra fram. Detta sätt passar särskilt bra för dig som tycker det är lättare att tala väl om andra än sig själv. Peppa och fira varandras framgångar så blir det mycket roligare och går dessutom ofta mycket snabbare och är även mycket roligare än om var och en ”kör sitt eget race”.

ANNONS
ANNONS