Vid stress och höga krav och när man inte har tid att lyssna på varandra kommer de flesta in i stadier där man  tolkar saker fel, hakar upp sig på detaljer och hamnar i revirtänkande som inte leder till något konstruktivt.

ANNONS

Människans sätt att reagera på konflikter är samma som för hundratals år sedan. Det finns tre huvudsätt: att slåss, att fly och att spela död.

Antingen slår man tillbaka och vågar argumentera emot eller så flyr man för man tycker det är jobbigt och saknar eller också så är man helt neutral och låtsas som att det inte finns några problem.   Ofta gäller det att kunna ”välja sina strider”. Desto högre självkänsla och självkännedom du har desto lättare brukar det vara att veta när det är tid att ta en konflikt för att den är viktig och nödvändig och när det är istället är bättre att släppa taget om en för att det bara är slöseri med både din och den andres dyrbara tid.

Alla har någon gång mött någon vi inte kommer speciellt bra överens med på jobbet. Det är inte alltid så lätt att sätta fingret på vad det är man inte tål med personen.

Du kan uppleva en person som otrevlig på om den inte säger saker på samma sätt som du tycker att han eller hon borde. Kom ihåg att varje gång vi irriterar oss på någonting hos någon annan så har vi en möjlighet att lära oss något om oss själva om vi är öppna för den möjligheten.

Vissa konflikter tär och vissa kan ge energi och att man både tycker om varandra och kommer varandra närmare efter och därför kan samarbeta bättre än man gjorde innan man började bråka. Konflikter behöver inte alltid vara någonting negativt. Om man istället ser att det ofta inte handlar om en själv och istället börjar leta efter lösningar så blir det både roligare och mer effektivt att jobba med andra människor.

ANNONS
ANNONS

Hur hanterar du konflikter på ditt jobb?