Ett sätt för dig att erbjuda dina vänner – eller kunder – en upplevelse utöver det vanliga är att bjuda in till en fest med tema! Oavsett varför du firar – om du fyller år, företaget byter lokal, du bjuder in grannar eller helt enkelt bara är festsugen – kan ett tema höja glamourfaktorn på din fest avsevärt. Det behöver inte bli dyrare, det enda som behövs är lite av din tid i planeringsfasen och en smula kreativitet.

ANNONS

Nästa gång du ska anordna fest – gör det till en temafest. Här kommer fem heta teman du kan låta dig inspireras av:

1. En färg som tema – t ex Pink Party  

Att ha en färg som tema är enkelt avseende planering men likväl väldigt effektfullt och kan skapa både en lyxig och trivsam feststämning. Välj färg efter årstid eller syftet med festen. En fest i sommartid kan med fördel ha vitt som tema. Vitt är trendigt just nu och en modefärg. Dukning, dekoration, blommor mm i vitt är dessutom lätt att få tag i. Och vita kläder har alla.

En annan populär fest-färg är rosa. Så kallade Pink Partys är inne både här i Sverige och i   Hollywood. Bilder av kändisar som går på Pink Partys och poserar i rosa lyxpaket är frekvent i veckopressen. Klädseln är då rosa – gärna kitchight, glammigt och lyxigt (rosa solbrillor och diadem är fräckt). Förutom dukning och blommor i rosa kan du t ex blåsa upp stora rosa ballonger till festen – det blir effektfullt.

Servera rosé vin och drinkar blandade med rosa färgade läskedrycker och mat i rosa färger – t ex lax och räkor.

2.   Kom som du inte är – tema

Just nu är det många av mina vänner som blir bjudna på fester på temat ”kom som du inte är”. Gästerna ska klä ut sig till något man i vanliga fall inte är. Personer som normalt gillar hårdrock kan komma i folkdräkter, fattiga studenter kan komma klädda som överklassare etc. En kompis till mig klädde ut sig till ängel och hennes man till djävul.

ANNONS
ANNONS

Temat kräver en del tankeverksamhet både innan och på själva innan festen. Dels ska man komma på något man är, och klura ut en utklädsel som visar på motsatsen. Dels ska gästerna förstå hur man har tänkt. Maskeringen som kan associeras till en egenskap hos gästen blir lätt ett samtalsämne på festen och fungerar bra som isbrytare.

Mat och dryck kan du välja fritt. Bestäm dig gärna för en färg som ska gå igen i inbjudningskort, dryck, servetter, blommor, mat osv för att förmedla en   känsla av lyx och glamour. Kanske någon stark färg – orange eller neongrönt ger rätt signaler. Lite crazy…så som temat.

3 . Tema Ekologiskt – Eko-fest

Att äta och leva ekologisk är superinne och rätt. För företag som har en ekologisk profil kan en eko-fest dessutom vara bra i marknadsföringshänsyn. Privata hemma fester med ett ekologiskt tema signalerar nytänk och kreativitet.

Maten som serveras är naturligtvis ekologisk. Ska du beställa catering så välj en restaurang som serverar ekologiskt odlade produkter. Du dukar ekologiskt med vackra löv, kastanjer, kottar, stenar, ängsblommor eller snäckor från stranden. Undvik så långt möjligt engångsartiklar och ha ordentligt porslin och gärna linneservetter som går att återanvända. Temafärgen är grön.

Vill man sticka ut lite kan man uppmuntra folk att åka kollektivtrafik till och från   festen. För företag som kör en eko-fest kan det vara idé att möjliggöra för folk att ge bidrag till en organisation som arbetar för miljön.

4. Brunch a la Sex and the city

ANNONS
ANNONS

Att bjuda på brunch   (en blandning av engelskans breakfast och lunch) har blivit väldigt populärt på senare tid. Troligen för att kraven är väsentligt lägre på en brunch än på parmiddag med tre-rätters hemma. Dessutom kan man umgås både vuxna och barn tillsammans och lägger sig i tid och har hela dagen efter oförstörd.

Maten du serverar ska vara en blandning mellan frukost och lunch. Typisk ”brunch”-mat är pannkakor, äggröra, bacon, korv och muffins (eftersom brunch-traditionen började i England). Hemmagjord müsli är också trevligt att servera och olika slags youghurtar och hemmapressade juicer. Naturligtvis massor med kaffe och the, gärna cappucinos (om du har möjlighet att tillaga sådana). Och glöm inte uppskuren frukt!

Brunchen hålls vid 11-12 tiden på lördag eller söndag. För att få Sex and the city- prägel   bjuder du på Bloody Mary med selleristänger och/eller champagnedriken Mimosa – en blandning av bubbel och apelsinjuice. Strunta i om någon tycker det är opassande! Det är det inte – det är glamoröst

5. Cocktailparty a la New York

Att bjuda på Cocktailparty är glamoröst. Formen har funnits sedan 20-talet men har fått en renässans då det är lättplanerat och förhållandevis billigt. Om du inte har tid att laga mat – eller råd att beställa catering – är det ett bra alternativ.

Tidpunkten för festen är något senare på kvällen och gästerna förutsätts ha ätit när de kommer. Du kan servera tilltugg – snacks, snittar, rostade nötter – som ser lyxigt ut men som inte kostar mycket och går snabbt att göra. (Ange dock på inbjudan att du endast kommer servera lättare mat för att undvika missförstånd!)

Klädseln på cocktailpartyn är lite finare, gärna kort klänning för tjejer och smoking eller kostym för killar. Du serverar två eller tre drinkar och kan välja om du vill ha en liten minibar bemannad eller ha drinkarna förblandade i stora karaffer. Som dekoration kan du trycka upp små menyer med innehållet i drinkarna som du låter ligga framme på borden.

ANNONS
ANNONS

Välj några av dina favoritdrinkar och sådana som inte innehåller alltför många olika ingredienser. Gärna en med gin och en med vodka. På traditionella cocktailpartyn serveras alltid även alkoholfritt alternativ och vin.

Ett bra festtema kan göra din fest till en oförglömlig upplevelse för gästerna. Fester med teman blir ofta väldigt lyckade och med uppsluppen stämning. Med samma pengar och med samma gäster kan du skapa en annorlunda tillställning som dina gäster garanterat pratar om flera veckor efteråt. Bara genom att lägga ner lite mer tid i planeringen.

Lycka till!

Anna Ström

www.gourmetbudet.se