Terrororganisationen IS tjänar inte bara pengar på cyber-kriminalitet och oljeaffärer – nu visar det sig att de ökända våldsverkarna även gör stora klipp på börsen, rapporterar tidningen TheTelegraph på nätet som hänvisar till förhör den brittiska regeringen genomfört i en utredning för att kartlägga landets roll i IS finansieringsmetoder.

ANNONS

Enligt utredningen ska Islamiska statens finanschefer använt delar av de 429 miljarder dollar, motsvarande drygt 3,6 miljarder kronor, man kommit över efter att ha plundrat den irakiska staden Mosuls centralbank för att i smyg finansiera omfattande och framgångsrik trading i både aktier och utländska valutor.

”Den enorma avkastningen har sedan slussats tillbaka via intet ont anande finansmyndigheter i Irak och Jordanien”, skriver The Telegraph och hänvisar till förhören.

I förhören konstateras att det funnits brister i de lokala finansiella systemens övervakning och att åtgärder nu ska genomföras, men att transaktionerna inte ägt rum i maskopi med banker och dess anställda.

LÄS VIDARE:Islamic State ’earning millions by playing the stock market’ [Telegraph] »

ANNONS
ANNONS

Missa ingenting – få dina nyheter via Facebook!