Drabbas du också ibland av känslan att allt snurrar kring dig? Det kallas för omnipotens och var ganska okey när du var barn.
När jag var liten trodde jag att solen gick upp för att jag skulle kunna leka. Numera inser jag att det mesta sker utan min aktiva insats. Jag är den inverterade varianten på Forest Gump och Hundraåringen som klev ut genom fönstret.

ANNONS

Det är snarare så att jag njuter av att veta att jag får uppleva allt underbart för att jag håller händerna på täcket. Andra får solen att snurra runt mig. Däremot hävdar jag med besatthet att slumpen inte är någon tillfällighet.
Några exempel:

1. SLÄKTEN ÄR VÄRST
Härom dagen vaknade jag och tänkte att jag måste äta lunch med America. Det var länge sen sist och då gjorde vi det. Som vanligt givande och roligt.
När vi senast åt lunch (snarare: drack) visade America mig en underbar liten kärleksnovell. Hon var då mest känd som ledare för Attacrörelsen, men sa att hon ville skriva – och det gjorde hon. Numera är hon etablerad dramatiker och författare.

Men att slumpen inte är någon tillfällighet insåg jag först när jag senare samma dag hörde på nyheterna att Mario Vargas Llosa är årets Nobelpristagare i litteratur.
Jomen, tänk efter: America heter Vera-Zavala i efternamn och hon är den enda jag känner som är släkt med Nobelpristagaren Vargas Llosa. Slump eller tillfällighet?

PS. I dagens DN Kultur skriver America om att släkten är värst…

2. MILLENIUM I KYRKAN
I veckan var jag på en fin julkonsert som MTG anordnade för organisationen Playing for Change. Konserten sänds i TV3 den 23 december, så den ska jag inte berätta mer om. Däremot ska jag berätta att när jag satt där i kyrkan bland alla andra MTG-groupies, tänkte jag plötsligt på Stieg Larssons Milleniumserie.
Kanske berodde det på att jag just hade hälsat på Robban Aschberg i bnken bakom mig och Robban var som bekant Stieg Larssons kompis och den som först fick upp ögonen för thrillerförfattaren Larsson.

ANNONS
ANNONS

Nåja, att jag satt där i Skeppsholmskyrkan och tänkte på Millenium var alltså ingen slump, inte ens en tillfällighet. Det är inte heller grejen.
Grejen är det som hände sen: När jag kom hem efter konserten skannade jag som vanligt av DagenspsSPY nyhetssök om MTG (ja, jag betalt för det). Och vad hittar jag? Jo en artikel om att Stieg Larssons thriller goes Hollywood thanks to MTG.
Jo, det är sant.

Åtminstone om vi ska tro Sören Staermose på Yellowbird, producent för de svenska ”Millennium”-filmerna, som i Dalarnas Tidning vittnar om att slumpen inte är någon tillfällighet:
”En annan slump fick Sonychefen Michael Lynton, som sitter i det svenska mediebolaget MTG:s styrelse, att besöka Stockholm mitt under ”Millennium”-hysterin”, berättar Staermose. ”Alla affischer på stan väckte hans nyfikenhet, han läste boken – och blev besatt”.

Resten är historia: Lynton såg till att Hollywoods dörrar öppnades. Resten är historia. Och du tror fortfarande att det är en tillfällighet att du läser det här?
Slumpen är ingen tillfällighet.

3. HALV ÅTTA HOS MIG

Hemma hos oss tittar vi alltid på ”Halv åtta hos mig”, TV4:s fyndigt redigerade matprogram. På väg hem till kvällens program träffar jag Efrem.
Efrem är min granne. Han jobbar i reklambranschen och ibland har vi sällskap hem på 12:ans spårvagn.
Ditt och datt pratar vi om. Som kvällens TV-program. På förekommen anledning säger Efrem:
– Vad kul! Jag är med i Halv åtta hos mig…

Resten är historia (du ser till och med min skorsten i programmet, hemma hos Efrem).

4. SERVERAS JUST NU; HAJEN
Alla har vi läst om och sett nyhetsinslagen om ”attackhajen” i Röda havet. Hela charterbranschen darrar av skräck inför risken att hajen ska få julens resor att frysa inne.
Erkänn at det var länge sedan (om någonsin?!) som svenska medier frossade så i skräck för hajarna.
Då vet du inte att förläggaren Karl Beijbom på Beijbom Books i veckan låtit trycka en första utgåva av en lätt flytande kärleksroman som heter ”Om hur en man övervinner sin rädsla för hajar”.

Jo det är sant: Det är jag som författat alstret. Slump eller tillfällighet – eller bara en väl genomförd PR-kampanj för min bok?? Fundera på det du, så lever du längre. Vill du veta mer om romanen? Skriv till Mannen i havet på adress [email protected]

ANNONS
ANNONS

@ DAGENS SJÄLVKLARA VAL
I kväll avgörs reklambranchens i triathlon – 100 wattaren. Självklar vinnare: ”Rädda julen”, Ogilvys smarta kampanj för Aladdin. Om nån annan vinner är juryn mutad, köpt – eller så är slumpen ingen tillfällighet för att nån jävel fifflat med sanningen.


@ MONA NU SOM MONA

Plötsligt sa Mona Sahlin allt vi själva har sagt om den socialdemokratiska valrörelsen. Ibland är nederlaget den största segern. Välkommen tillbaka, Mona!

@ DÖDA BUDBÄRAREN!
Man upphör aldrig att förvånas över amerikanarnas omnipotens.  När amerikanska diplomater avslöjas med byxorna nere och huvudet fyllt av mer eller mindre korkade analyser om omvärlden, pekar (o)ansvarig politiker och medier på budbäraren: WikiLeak.
Hittills har jag bara hört en ledande politiker säga det självklara.
Australiens utrikesminister Kevin Rudd sa vad alla tänker:
– Ni har er själva att skylla, jänkare! Mister Assange är inte ansvarig för obehörigt utsläpp av 250 000 dokument från USA:s diplomatiska kommunikationsnät. De som i själva verket är ansvariga för läckaget av dokumenten är amerikanerna själva.

Nu ska jag arbeta.
Först ska jag kanske ta av pyjamasen och ge katten leverpastej. Vänta lite, jag måste lyssna på Ring P1! Slumpen är ingen tillfällighet.
 

Medieveteranen Peppe Engberg är pyjamaskrönikör på Dagens PS sedan 2003.