Under andra kvartalet låg snittpriserna på bostäder, antingen villor eller bostadsrätter eller både och, under 14 000 kronor per kvadrat i sju svenska län, visar de senaste siffrorna från Mäklarstatistik.

ANNONS

Samtidigt kostade en kvadratmeter bostad i Stockholms län i genomsnitt 44 000 (villor) till 56 000 kronor (bostadsrätter).

Orimligt stora skillnader? Inte om du frågar en ekonom.

”Det handlar om utbud och efterfrågan”, säger bolåneföretaget SBAB:s chefsekonom Tor Borg.

Två av de mest avgörande faktorerna när det gäller regionala skillnader i bostadspriser är befolkningsutvecklingen och arbetsmarknaden, enligt Tor Borg.

”Om man tittar på befolkningstillväxt och sysselsättningstillväxt så finns det väldigt starka långsiktiga samband med hur bostadspriserna förändras.”

ANNONS
ANNONS

Mycket riktigt visar statistik från Arbetsförmedlingen och Statistiska centralbyrån att arbetslösheten är relativt hög i flera av de län där bostadspriserna är lägst, som Gävleborgs och Blekinge län. I andra ”billiga” regioner, som Västernorrlands och Värmlands län, har befolkningstillväxten det senaste åren legat långt under riksgenomsnittet.

Men när det exempelvis gäller Smålandslänen Kalmar och Kronoberg är orsakerna till de låga bostadspriserna inte lika uppenbara.

Låga och låga, förresten. Kalmariterna tycker inte att bostadspriserna är låga.

”Nej, det tycker man inte. Man tycker att det har blivit dyrt i Kalmar. Vi har ändå haft en prisuppgång som har tickat på med 10-15 procent om året”, säger Pontuz Löfgren, vd för en fastighetsmäklarbyrå i Kalmar.

Han påpekar att prisskillnaderna är dramatiska även internt i länet. I residensstaden ligger snittpriserna tre-fyra gånger högre än i mindre kommuner och samhällen.

”Så fort du kommer utanför tätorten så sjunker prisnivåerna rätt så snabbt.”

ANNONS
ANNONS

Pontuz Löfgren tror att de höga bostadspriserna börjar fresta på många storstadsbors tålamod och att mindre städer som Kalmar på lite sikt ”blir ett starkare alternativ”.

Men, inflikar Stockholmsbaserade chefsekonomen Tor Borg, det är långt ifrån alla som tänker rent ekonomiskt när det gäller val av bostadsort.

”Dels har du arbetsmarknaden i Stockholm, dels har du ett stadsliv och ett nöjesutbud som lockar väldigt många också. Uppenbarligen är människor beredda att betala en så stor skillnad.”

Eller via Facebook!