Relativt ofta händer det att människor omkring mig säger till mig: ”Du är så positiv och ser det positiva i allt hela tiden – oavsett vad det handlar om.” Och det stämmer men det har inte alltid varit så.

ANNONS

I början på 1990-talet träffade jag på en helt underbar person – Johan Plate – i en period i livet som inte alls var rolig. Jag gick vid tillfället igenom en mindre trevlig skilsmässa och funderade mycket över vem jag var och vad jag ville göra med mitt liv. Johan sade en mening till mig som faktiskt förändrade mitt liv och den meningen vill jag dela med mig av:

”Elaine, en tänkt tanke tenderar att bli verklighet. Om du från och med nu tänker två positiva tankar så snart du tänker en negativ tanke kommer snart det positiva segra och du börjar se möjligheter i stället.”

Och vet ni vad – det fungerar! Och även om jag i dag får ”återfall” och tänker negativa tankar ibland så slår autopiloten in och kör fram massor av positiva vinklingar på situationen i stället. Känns kanonbra och det bara genom att ändra tankesätt och inställning.

En annan sak som jag vet ger resultat för det egna välbefinnandet är att bekräfta och berömma andra människor. Alla människor har ett grundläggande behov av att få bekräftelser, det kunde vi lära oss redan 1943 av Abraham Maslow och hans behovshierarki. De fem behoven Maslow presenterade för oss är kroppsliga behov, behov av trygghet, behov av kärlek och gemenskap, behov av uppskattning och behov av självförverkligande.

Att bekräfta andra människor och sig själv är viktigt för att må bra och ger även en positiv effekt på hur du upplever dina dagar, Jag vågar påstå att du genom att anamma dessa två enkla tips kommer att märka att antalet tunga, trista och tråkiga dagar minskar. Livet är inte alltid en dans på rosor men du kan alltid välja hur du väljer att reagera på saker och ting som händer dig. Livet har lärt mig att det är mycket roligare att se det positiva i det negativa än tvärtom.

Jag vill tacka er för att ni läser mina krönikor och för att ni genom det bekräftar mig. Tack även för er feedback på det jag förmedlar och för att ni är så bra. Avslutningsvis vill jag ge er ett citat att ha med er – vem som har sagt det vet jag inte – men jag läser det själv varje dag som en påminnelse:

”One day at a time, for this is enough. Do not live in the past, for it is gone. And do not be troubled by the future, for it is not here yet. Live at the present and make it so beautiful, that it will be worth remembering.”

ANNONS
ANNONS

God jul och gott nytt år – vi möts igen i januari!

Elaine Breske Hirscher är gruppchef i projektledning på Rejlers Ingenjörer AB och föreläsare och föredragshållare i bland annat kommunikation och ledarskap.

Obs! Krönikan är ett samarbete med karriärsajten Dagens Möjligheter.