”Det blir en lång dag men det är väldigt bra att han kommer hit så att vi får möjlighet att prata om viktiga frågor”, säger statsminister Fredrik Reinfeldt till SVT på onsdagsmorgonen.

LÄS MER: Så slår Obamas besök mot trafiken (SVT) »

GRAFIK: Avspärrningar i samband med Obamas besök (SR.se) »

Enligt Erik Brattberg, statsvetare vid Utrikespolitiska institutet, är Obamas besök först och främst en fråga om prestige för den svenska regeringen ”som gärna vill ses som en stark partner av Washington”.

SVT:s luttrade utrikeskorre Bo Inge Andersson spekulerar i en analys att Obamas besök i Sverige kan vara ett sätt att antingen försöka trycka till Ryssland efter Edward Snowden-affären. Det kan också vara en form av belöning för att Sverige har hållit tyst, menar Andersson.

Ginna Lindberg, Sveriges Radios tidigare korrespondent i Washington, menar att det helt enkelt var Sveriges tur.

”Obama har varit i Danmark två gånger och han har varit i Oslo för att ta emot sitt fredspris. Både Sverige och Finland stod på väntelistan och vi hann tydligen före. Både Carl Bildt och den svenska ambassaden i Washington har arbetat för det här och den amerikanska ambassaden i Sverige har också spelat en roll genom ambassadörer som har goda kontakter med Obama”, säger Lindberg till Ekot.

ANNONS
ANNONS

Obamas ska bland annat besöka Kungliga Tekniska Högskolan (KTH). Under en halvtimme ska universitetet visa upp forskning och innovationer inom förnyelsebar energi, klimat och miljö.

LÄS MER: Obama får lära sig om svensk miljöteknik (Ekot) »

”Det är viktigt för oss att synas både nationellt och internationellt. Vi hoppas att det ökar möjligheterna att etablera nya samarbeten med universitet och företag och kanske även höja intresset för att söka utbildning på KTH, både nationellt och internationellt”, säger rektor Peter Gudmundson.

På kvällen blir det middag med flera nordiska representanter hemma hos Fredrik Reinfeldt på Sagerska palatset.

HÅLL DIG À JOUR MED VÅRA GRATIS NYHETSBREV. DAGENS PS TJÄNST GER DIG DET BÄSTA FRÅN SVENSKA OCH INTERNATIONELLA MEDIER – ALLT SAMLAT PÅ ETT STÄLLE. KLICKA HÄR!