En kväll i februari ringde vår äldsta dotter och grät ohejdat. Hon hade varit hos en kompis och skulle ta bussen hem. När hon inte kände igen sig gick hon av bussen och det visade sig att hon gått av vid en hållplats i ett mindre lämpligt område. Det var otäckt, mörkt och hotfullt och vår dotter var livrädd. Vi lugnade henne och ringde kompisens mamma som kom och hämtade henne. Det löste sig och allt gick bra med en stor erfarenhet rikare.

Händelse blev upprinnelsen till den kurs jag skapade under våren och som har blivit en succé. Jag vill att vår dotter och alla andra döttrar ska kunna försvara sig i hotfulla situationer. De ska veta hur de gör fysiskt och mentalt. De ska veta hur de jobbar med sin egen energi och hur de gör för att undvika att hamna i hotfulla situationer överhuvudtaget. Eftersom jag jobbar med ledarskap vill jag också att de ska få undervisning i hur de kan leda sig själva och andra både nu och i framtiden. Dessutom anser jag att många kvinnor i samhället på alla nivåer inte alltid peppar, lyfter fram och uppskattar varandra. Därför heter kursen Självförsvar Ledarskap och Systerskap och vänder sig till tjejer mellan 12-17 år.

Kursen varvar ledarskapslektioner med självförsvar där tjejerna får lära sig att slåss. Med mig har jag Emma Lillienwall, som är PT och kampsportare bland annat. Vi håller kursen på vårt gym på Värmdö, Body Joy men har även skapat en helgkurs som vi kan hålla var som helst i Sverige.

Pilotgruppen blev fullbokad på fyra dagar och jag måste erkänna att jag var utanför bekvämlighetszonen en hel del under dessa sju veckor i våras. Vi har själva fem barn i åldrarna åtta till 17 år men de är uppväxta med oss och vårt ledarskap, så jag var osäker på hur dessa 20 unga tjejer skulle ta emot vår ledarskapsprocess som vi normalt jobbar med vuxna. Dessutom hade majoriteten av tjejerna ingen aning om vad det var deras föräldrar hade bokat in dem på. De flesta var lite truliga tonåringar som inte visade varken positiv eller negativ respons. Det vi märkte var att de pratade mer och mer under teoridelen och att alla hade en otroligt hög energi när de hade slagits i 40 minuter. Inte förrän sista dagen när vi hade en feedbackrunda fick vi reda på vad de egentligen tyckte och alla var mycket positiva. Vi fick även uteslutande positiv feedback från föräldrarna.

ANNONS
ANNONS

Under min egen resa under våren har jag ofta känt att jag har skapat den kurs jag själv så gärna hade gått i tonåren. Jag undrar vad som hade hänt med mitt liv om jag hade fått denna grund att stå på. Jag har också ett större perspektiv som handlar om att stärka unga tjejer att vara sig själva, att vi alla är olika, att stötta och peppa andra tjejer, men också att de ska få upp ögonen för att de själva är ledare i sina liv, att så ett frö och få dem att fundera på vad de vill bli när de blir stora, att tjejer ska ta för sig mer, att de ska fokusera på de läxor de tycker är roligast först för att ha energi kvar till de tråkiga, att de redan nu får med sig att det är vi kvinnor som ska bli grymma på att löneförhandla för det är vi som ska se till att vi får lika löner i samhället.

För att få mer kunskap gick jag och Emma en egen kurs i självförsvar som var utmanande även för två hyfsat vältränade hårdingar om oss. De viktigaste verktygen vi fick med oss var att alltid skrika och vara galen om vi blir överfallna. Att alltid slå mot ansikte, hals och mellan benen, att vi tjejer är starka i benen och ska använda dem för att komma loss eller springa iväg, att alltid fullfölja om vi har börjat slåss och framför allt att det är ok att slå till en eller flera personer som antastar oss.

Jag känner ofta tillfredsställelse att jag gör stor nytta i mitt arbete med ledare i näringslivet och i politiken men arbetet med dessa unga tjejer känns ännu viktigare i en orolig tid där sexuella övergrepp anmäls dagligen. Långsiktigt känns det oerhört värdefullt att dessa unga tjejer får en ledarskapsgrund att stå på för att göra vårt samhälle ännu bättre. Det är våra ungdomar som ska ta över och förändra världen.

Malin Dohlwitz-Strindlund är vd och har sedan 1997 framgångsrik verkat som professionell resultatcoach och ledartränare. Hon är en av grundarna till CoachPower Sweden AB och har många stora ledare och toppolitiker som sina kunder.