Det är bara ett par månader sedan som prins Carl Philip anklagades för ”skamlös” kopia.

Nu gör tidskriften Form tillsammans med Dagens Nyheter sitt bästa för att ta död på varumärket ”designprinsen”.

Enligt tidskriften Form är den eldskärm som just nu säljs på Svenskt Tenn för 14.500 kronor, och enligt produktinformationen är ”formgiven av Prins Carl Philip 2010”, i själva verket designad av en hemlig formgivare knuten till Svenskt Tenn.

Prinsen, som av tidningen kallas för ”den motvillige designprinsen”, är enligt uppgift inte alls inblandad, utan har egentligen bara signerat verket, uppger Forms redaktör Bo Madestrand, som även är konstkritiker på Dagens Nyheter. Madestrand påstår sig ha tillgång till dokument som styrker påståendet.

Hovets presschef Bertil Ternert hänvisar till kungafamiljens advokat Axel Calissendorff. Denne bekräftar att den slutliga ritningen utförts av en annan person men att det är prins Carl Philip som står för idén ”och har på olika sätt aktivt deltagit i projektet”.

Enligt DN är det reklamgurun Michael Storåkers, nuvarande vd för Bukowskis och styrelsemedlem i prinsens två företag CPhB Design AB och Bernadotte & Kylberg AB, som är hjärnan bakom Carl Philips offentliga roll som ”designprins”.

ANNONS
ANNONS

”Jag tror att Michael Storåkers tycker att det är bra att vara nära kungahuset. Han har målmedvetet jobbat sig in i huset och då fungerar Carl Philip som ett av hans instrument. Det är lite sorgligt allting. Som med alla uppdrag gör Carl Philip det han blir tillsagd att göra”, säger en av källorna till DN.

LÄS MER: Ny anklagelse mot prinsens formgivning (DN) »

Även Bo Madestrand tror att det handlar om att Storåkers ”gärna vill sola sig i den kungliga glansen.” Axel Calissendorff påminner dock om att prinsen har en designutbildning från Forsbergs skola och Rhode Island School of design.

”Jag vänder mig bestämt mot påståendet att Prins Carl Philips designintresse skulle vara en konstruktion”, säger advokaten till DN.

HÅLL DIG À JOUR MED VÅRA GRATIS NYHETSBREV. DAGENS PS TJÄNST GER DIG DET BÄSTA FRÅN SVENSKA OCH INTERNATIONELLA MEDIER – ALLT SAMLAT PÅ ETT STÄLLE. KLICKA HÄR!