Carl Philips konst- och designintresse har resulterat i flera kollektioner signerade den svenska prinsen de senaste åren. Men hans samarbeten med svenska stjärndesigners har även mötts av mothugg. 

ANNONS

För några år sedan lanserade han bland annat eldjärnet ”Slottet Brinner” tillsammans med Svenskt Tenn. En idé författaren och journalisten Hannes Dükler menade var stulen från konstnären Matteo Mocchis verk ”1666 AND DCCCXVII A.U.C”.

Och nu är det dags igen. I dagarna presenterade prinsen en egendesignad kollektion tillsammans Rörstrands porslinfabrik. Serien går under namnet ”Svenska Rödlistan” i vilken svenska utrotningshotade djur och växter porträtteras på porslin. En idé som är direkt kopierad från Gustavsbergs klassiska serie ”Arter i fara”, menar reklambyråprofilen Hedvig Hagwall Bruckner.

I en intervju med branschtidningen Resumé uttrycker hon sin ilska över tilltaget.

”Jag blir så provocerad. Carl Philips idé? Nonsens, han fortsätter det skamlösa plagierandet”, säger hon till tidningen.

Hon medger att alla konstnärer nog hittar inspiration från tidigare verk men att det i detta fall är för nära originalet för att inte nämnas av Prins Carl Philip. 

ANNONS
ANNONS

”Om jag hade gjort en proslinsserie som varit en sådan kopia av Gustavsbergs serie hade jag känt mig tvungen att säga att jag blivit så inspirerad av den att jag hade gjort en modern variant av den.”

HÅLL DIG À JOUR MED VÅRA GRATIS NYHETSBREV. DAGENS PS TJÄNST GER DIG DET BÄSTA FRÅN SVENSKA OCH INTERNATIONELLA MEDIER – ALLT SAMLAT PÅ ETT STÄLLE. KLICKA HÄR!