Nej, jag vill inte vara kvar på ett sjunkande skepp!

ANNONS

När du känner så är det hög tid att bestämma dig för att lämna men innan du lämnar företaget, relationen och så vidare, som du tror är det sjunkande skeppet, kolla så att det inte är du själv som sjunker.

Att allt börjar och slutar med dig själv, det har ni läst mig skriva tidigare men det är faktiskt så enkelt. Du har själv det största ansvaret för ditt liv, dina relationer, din arbetsplats, din trivsel, din framtid…Det är inte någon annan än du som kan ta det ansvaret och ju förr du inser det desto bättre.

Vad menar jag nu – är alla andra perfekta, alla arbetsgivare tipptopp? Nej, det säger jag inte. Det jag säger är att det finns alltid saker och ting som händer oss, drabbar oss och sammanhang vi hamnar i men vi kan själva bestämma hur vi låter det påverka oss, hur vi väljer att reagera och därefter agera. Du kan välja att vara ett offer och skylla allt som händer dig på alla andra eller du kan välja att vara en vinnare, en fighter, och bestämma dig för att göra något positivt av det som händer.

Ja, det är ju enkelt för dig att säga som har en bra position på arbetsmarknaden, du som är chef och allt, men hur ska jag som vanlig arbetare kunna göra det? Jo, på samma sätt som jag alltid har gjort – ta ansvar för dig själv, ditt liv, dina arbetsuppgifter, dina relationer, din trivsel. Mitt liv har inte alls varit en spikrak väg till framgång – jag har varit arbetslös, jag har varit övertalig, jag har överlevt sjukdom, jag har förlorat nära och kära, jag har genomgått en skilsmässa…Ja, jag lever ett helt vanligt liv precis som vi alla gör men oavsett vad jag har gått igenom har jag aldrig övergett hoppet helt om att även den värsta situationen jag varit i kommer att ge mig något positivt.

Om du känner att allt är svart, att du inte vet vad du vill, att allt känns meningslöst, att allt och alla är emot dig – ta en timeout (det kan handla om en timme, en dag, en vecka) och sätt dig ner och skriv en plus- och minuslista. Du kommer snart att märka vad det är som ger dig energi (pluslistan) och vad som tar energi (minuslistan).

Försök sedan applicera plussidan i din vardag – kan du få mer av det där du är nu? Eller hur ska du kunna få mer av det där du är nu? Och gör detsamma för minussidan – hur kan du få bort minusen där du är nu? eller hur skall du kunna få mindre minus där du är nu? Det finns plus och minus i allt – tricket är att oavsett så skall det helst vara plus minus noll eller ännu hellre mer plus för att vi ska må bra. Håller du med?

Det kan vara så att du trots allt kommer fram till att du är ett flytande fartyg och att det är något annat som är ett sjunkande skepp men oavsett vad så är det du som har ansvaret för att sätta dig i säkerhet. Bli din egen livboj!

ANNONS
ANNONS

Elaine Breske Hirscher är krönikör, föreläsare och utbildare i ledarskap..

Obs! Krönikan är ett samarbete med karriärsajten Dagens Möjligheter.