Bengt Ågerups misslyckade försök att köpa ut biotechbolaget Q-Med, där han äger 47 procent, har sedan en tid varit förstasidesstoff i affärspressen. Situationen har gjort att han känner sig motarbetat och är mer förbannad än någonsin, skriver tidningen.

ANNONS

Styrelsen som motsrbetat vill han göra sig av med på extrastämman den 4 februari. Ågerup vill sparka sex av sju ledamöter – den sjunde är honom själv.

Droppen var när styrelsen beställde en oberoende utredning från  Morgan Stanley för 40 miljoner kronor.

”Personerna i styrelsen är jättebra människor men här fick de hjärnsläpp. Det är naturligt att det omprövas om de representerar ägarna”, säger Ågerup i tidningen.

Bengt Ågerup, som bor i en våning i Paris men som har bostad även i Stockholm, Uppsala och New York, har drabbats hårt av börsraset. På ett och ett halvt år har han förlorat 4 miljarder kronor i personlig förmögenhet. Värdet på hans tillgångar är i dag nätt och jämnt en miljard

På en enda dag i februari 2008, efter en kalldusch i form av delårsrapport, rasade hans aktier i värde med en miljard.

ANNONS
ANNONS

”Jag tänker inte särskilt mycket på om jag vinner eller förlorar på börsen. Upp till en viss nivå är pengar bra, men över den nivån blir de negativa i allt väsentligt. Jag har sett många förmögna bekanta för vilka pengar har slutat vara medel och blivit mål”, säger Bengt Ågerup till DI Weekend.

Enligt honom själv lever han ett ganska enkelt liv, förutom att han alltså äger bostäder i flera städer där han istället hade kunnat nöja sig med hotell. Han har också kostat på sig en fin bil. Och en hästgård för 70 travhästar…

Vilken bild stämmer då bäst in på Bengt Ågerup? Den som hyllad entreprenör eller den som en bitter storägare som är beredd att köra över minoriteten? Båda bilderna är lika oförtjänta, säger han själv till DI Weekend.

”Jag kan förstå om man vill lyfta fram en entreprenör som exempel men det tenderar alltid att bli svart eller vitt medan verkligheten är förhållandevis grå.”

ANNONS
ANNONS