Åke Ortmark, 83, är en legendarisk reporter, som tillsammans med kollegorna Lars Orup och Gustaf Olivecrona skapade tv-historia på 1960-talet.

ANNONS

Deras nya skjutjärnsjournalistik och benhårda granskningar av makthavare var något helt nytt och kom att förändra den svenska journalistiken i grunden.

Åke Ortmark var med när tv-sändningarna startade 1955 och blev stor kändis som programledare för Aktuellt. Han har jobbat tillsammans med Edvard Kennedy och varit programledare i både TV8 och Axess TV. År 2005 belönades han med TV-priset Kristallen i kategorin Stiftelsens hederspris.

Men hans liv har inte alltid varit en dans på rosor. I en unik intervju med Lars Adaktusson för Handelsbanken TV berättar Åke Ortmark om mötena med näringslivets toppskikt och ger interiörer från politikens och mediernas innersta rum. Han berättar även om livets mörka period.

SE HELA INTERVJUN: 50 år med och mot näringlivets toppskikt (Handelsbanken TV) »

Som ung student i 1950-talets USA ägnade han sig åt djupa existentiella grubblerier och studerade olika historiska självmord. Han gick till och med så långt att han satte sina planer i verket, skriver Aftonbladet.

”Jag tyckte inte livet var värt att leva”, säger Ortmark i intervjun.

Han ville skjuta sig i munnen men kunde inte få tillgång till lämplig revolver. I stället svalde han en stor mängd tabletter av det narkotikaklassade sömnmedlet Nembutal. Han somnade in men överlevde.

”Jag har en stark fysik så jag klarade detta”, berättar journalisten.

Några år senare tog karriären fart. Han kom tillbaka till Sverige och livet började leka.

ANNONS
ANNONS

Men barndomen ser han än i dag tillbaka på med fasa.

”30-talet var en ond tid. Det skapade sådana som jag. Jag var inte ensam om de tragiska erfarenheterna”, säger Ortmark, enligt Aftonbladet.

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!