Konsthallen Artipelag på Värmdö utanför Stockholm är inget vanligt bygge.

ANNONS

Enligt DI Weekend investerar makarna Jakobson uppskattningsvis 300 miljoner kronor i sitt drömprojekt, som invigs i juni nästa år.

Björn Jakobson, 77, grundade Babybjörn för 50 år sedan och tog tillsammans med sin textilkonstnär till hustru Lillemor, som han träffade på 1970-talet, fram bärselen som skulle göra paret förmögna. Bolaget marknadsför i dag alltifrån resesängar och haklappar till barnstolar och skedar.

Produkterna säljs i över 50 länder och har fått ordentlig draghjälp av kändisföräldrar som Madonna, Eric Clapton och Penelope Cruz.

De 9.000 kvadratmeterna på Värmdö ska enligt DI Weekend rymma en konsthall, en konsert- och evenemangshall, en konferensanläggning och en personbostadsbyggnad. Flera restauranger är på gång och planer finns redan på ett hotell.

Än så länge finns inte ens någon hemsida. Det enda som i dagsläget möter besökaren på sajten artipelag.se är en skylt med nedräkning av antalet dagar till invigningen.

ANNONS
ANNONS

Björn Jakobson berättar i artikeln att han fick idén till bygget för tio år sedan när han stod och betraktade en klippvägg i Vaxholm, i Stockholms skärgård. Han fick plötsligt ingivelsen att ”gifta ihop konsten med naturen”.

Av någon outgrundlig anledning sade kommunen nej.

”Jag får fortfarande nypa mig i skinnet när jag tänker på det. Tänk att Vaxholms kommun kunde säga nej till hundra arbetstillfällen”, säger superentreprenören förundrat till tidningen.

I stället kom han för fem år sedan över ett område på 20 hektar på Hålludden på Värmdö. Bygglovet fixade man genom att använda sig av de byggrätter som telekomjätten Ericsson hade fått när bolaget tänkte bygga en konferensgård i området på 1980-talet.

Arkitekten Johan Nyrén, som avled tidigare i år, ritade på rekordtid en byggnad som är perfekt anpassad till naturen, med tjärade väggar och enorma glasfönster. Inspirationen har hämtats från bland annat danska Louisiana. Eller som Björn Jakobson uttrycker det:

”Det uppfördes ju också av en galen karl.”

ANNONS
ANNONS

Lillemor Jakobson, som även hon är över 75, konstaterar att det för henne kanske hade räckt att driva ett företag med en omsättning på 400 miljoner kronor.

”Men Björn är entreprenören som alltid måste se något växa fram. Han kan inte låta bli. Och det här är bättre än att gå i graven med pengarna”, säger hon till DI Weekend.

PS. Verksamheten på Hålludden ska placeras i två stiftelser. Ordförande i Artipelag är Handelsbankens före detta ordförande Lars O Grönstedt, ordförande i Stiftelsen Nordiska Muséet.