Att sitta kvar länge på samma jobb en längre tid kan kännas tryggt och bekvämt men risken är tryggheten exempelvis övergår i bekväm tristess utan arbetsmotivation. Dessutom brukar det vara bra för löneutvecklingen att byta jobb lite då och då. Här kommer tipsen för dig som vill göra en jobbförändring men kanske inte riktigt vågar.

ANNONS

1. Peppa dig själv

Vi behöver utvecklas och lära av ombyten ibland. Det är helt enkelt inte nyttigt att vara kvar på ett jobb som det inte finns så mycket utmaningar kring längre. Visualisera dig själv på ett nytt, roligt och spännande jobb och för ditt inre hur bra det går.

2. Reflektera över konsekvenserna

Vad är det värsta som kan hända om du är kvar på ditt nuvarande jobb och inte vågar byta? Vad skulle det allra bästa vara som kan hända om du ändå bestämmer dig för att ta språnget? Och vilka risker finns med ett jobbyte just nu? Fundera över plus och minus och skriv gärna ner på papper.

ANNONS
ANNONS

3. Tidigare erfarenheter

Hur har du gjort och tänkte tidigare i ditt liv när du bytt jobb eller gjort någon annan typ av förändring? Visst har du varit med förr? Och visst har det gått bra ändå även om det varit lite motstånd först?

4. Vänj dig vid förändringar

Alla förändringar är jobbiga oavsett om dom är självvalda och leder till något positivt i slutändan. En del människor har svårare att göra förändringar än andra. Ett sätt att vänja sig vid jobbytesförändringar är att träna sig på att ta på sig nya arbetsuppgifter, projekt eller byta jobb internt innan man vågar söka nytt jobb externt.

ANNONS
ANNONS

5. Ta rygg på de som vågar

Gör en omvärldsbevakning om du är osäker på vad du vill. Prata jobb och jobbyte med människor du möter. ”Intervjua” dem om deras jobb och hur de tänkte när de vågade byta jobb trots att de kanske också inte var helt undra bekväma med det valet från början och använd dem som positiva förebilder.

6. Vem vill du inte bli som?

Fundera också om du känner någon som ofta säger sig önska göra något annat men inte kommer till skott. Vad har det valet haft för negativa konsekvenser på den personens karriär och liv tror du? Vem vill du helst vara i framtiden?

7. Byta till eller från?

ANNONS
ANNONS

Det är också viktigt att fundera över om du vill byta till eller från något. Ibland kan det löna sig att vara kvar och jobba med sig själv och få nya lärdomar istället för att fly. Visst kan gräset vara grönare på andra sidan men det är inte alltid så.

Nina Jansdotter är karriärcoach och just nu aktuell med nylanserade CV-siten: OpenCVprofile där du kan registrera dig gratis om du söker nytt jobb eller uppdrag

www.opencvprofile.se