Biltillverkaren Volvo Cars inför en hastighetsbegränsning framöver i sina bilar. Gränsen blir 180 kilometer i timmen och orsaken är att man vill belysa riskerna med att köra i höga hastigheter.

Förändringen kommer att äga rum från och med nästa år. Satsningen ingår i bolagets Vision 2020 som innebär att ingen skall skadas allvarligt eller dödas i en ny Volvo.

”Volvo är ledande inom säkerhet: det är något som vi alltid har varit och alltid kommer att vara”, säger Håkan Samuelsson, vd för Volvo Cars, i en kommentar.

ANNONS
ANNONS

”Tack vare vår forskning vet vi vilka problemområdena är när det gäller att eliminera allvarliga personskador och dödsfall i våra bilar. Och även om en begränsning av bilens topphastighet inte är något universallösning så är det värt att genomföra detta om det så bara räddar ett liv”, fortsätter han.

Volvo Cars ser två ytterligare problemområden – rattonykterhet och distraktion. Båda dessa är svåra att stoppa. Biltillverkaren uppger att man kommer att presentera idéer för att tackla dessa problemområdena vid ett särskilt säkerhetsevenemang i Göteborg den 20 mars.