Åren 2010-2019 är på väg att bli det varmaste uppmätta årtiondet på jorden. Det slår forskare fast i en ny rapport.

Det är Meteorologiska världsorganisationen (WMO) som släpper sin årliga rapport. Där står det att jordens medeltemperatur fram till oktober i år har legat på 1,1 grad högre jämfört med 1850, skriver BBC.

Det mesta pekar på att de senaste fem åren blir den hetaste femårsperioden någonsin. Årets temperatur kommer troligen att bli den andra eller tredje högst uppmätta årstemperaturen. Det här skulle göra det senaste årtiondet till det varmaste sedan 1850.

Organisationen är tydliga med att det är faktorer som utnyttjande av kolkraft och bilkörning samt skövling av skog, som ligger bakom den pågående globala uppvärmningen.

”Det är chockerande att se hur mycket klimatförändringarna under 2019 redan har lett till förlorade liv, sämre hälsa, osäker tillgång till mat och flyktingar”, säger Joanna House, verksam vid University of Bristol, till BBC.

ANNONS
ANNONS

Rapporten släpptes i samband med att det just nu pågår ett klimatmöte i Madrid. Den kända svenska miljöaktivisten Greta Thunberg har precis anlänt dit med segelbåt, från andra sidan Atlanten.