Nederländernas regering har beslutat om att införa en sänkning av hastighetsgränserna på landets motorvägar. Under dagtid kommer hastigheten ligga på 100 km/h istället för 130. Detta för att minska utsläppen av kväveoxid. 

Nederländerna har länge haft problem med utsläpp av kväveoxider, vilket främst är kopplat till hur tätbefolkat landet är. Bönders brukning av marken och avgaser från den täta trafiken brukar nämnas som de största anledningarna.

Problemen har blivit så stora att landets regering nu har beslutat om att sänka den maximala hastighetsgränsen på landets motorvägar till 100 kilometer i timmen. Detta rapporterar BBC.

ANNONS
ANNONS

”Det är ett tråkigt steg att ta, ingen gillar det, men det är något större som står på spel”, sa premiärminister Mark Rutte enligt Financial Times.

Den nya hastighetsgränsen kommer att gälla mellan klockan 06 och 19 och det är oklart om det kommer att vara en temporär eller permanent åtgärd. Att landet är så tätbefolkat har försvårat för framtida bostadsprojekt, skriver BBC. Bland annat vill man bygga 75.000 hus nästa år, men miljöfaktorer som för höga nivåer av kväveoxider gör att man riskerar att bryta EU-regler om man genomför projektet.

”Vi måste hindra att Nederländerna stannar upp och att vi förlorar jobb i onödan”, sa Mark Rutte i en kommentar. Han hävdade även att miljökrisen i landet var den största kris han upplevt under sina nio år som statsminister.