Superdatorn Berzelius, Sveriges snabbaste, har invigts på Linköpings Universitet, efter bidrag på 300 miljoner kronor i donationer från familjen Wallenberg. 

Med en prestanda på 300 petaflops för ai-beräkningar och byggd på Nvidia DGX Super Pod arkitektur är nya superdatorn Berzelius den snabbaste i sitt slag i landet, meddelar Linköpings Universitet i ett pressmeddelande.

”Vår nya superdator är ett kraftfullt tillskott för den viktiga forskningen inom bland annat livsvetenskaperna, maskininlärning och artificiell intelligens”, säger Jan-Ingvar Jönsson, rektor för Linköpings universitet.

Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse har bidragit med 300 miljoner kronor till projektet. Industrimannen och näringslivsprofilen Marcus Wallenberg är vice ordförande i stiftelsen.

”För forskningen i Sverige så är vi väldigt glada över att Wallenbergstiftelserna kunnat vara med och bidra till att vi nu får beräkningsinfrastruktur i världsklass på plats som kompletterar och stärker de stora forskningssatsningar vi gjort senare år inom bland annat AI, matematik och datadriven life-science”, säger Marcus Wallenberg.

”Absoluta världsfronten”

Nu hoppas Linköpings Universitet att kunna ligga i framkant med forskningen:

ANNONS
ANNONS

”Forskning inom maskininlärning kräver enormt stora datamängder som måste lagras, transporteras och bearbetas under träningsfasen. Berzelius är en resurs av en ny storleksordning i Sverige för detta ändamål som kommer att göra det möjligt för svenska forskare att konkurrera i absoluta världsfronten inom AI”, säger Anders Ynnerman, professor i visualisering vid Linköpings universitet och programdirektör för Wallenberg AI Autonomous Systems and Software Program, Wasp.

Döpt efter östgötsk vetenskapsman

Superdatorn Berzelius är döpt efter vetenskapsmannen Jacob Berzelius, östgöte som kallats ”den svenska kemins fader”.

Även Kungliga Tekniska Högskolan har ett stort superdatorprojekt – där högskolan satsar 100 mil­joner kronor i en nya super­datorn Thora Dardel som ska stå klar i slutet av året.

Läs mer: Här byggs Sveriges nya superdator – Dagens PS