Dagens PS

USA: "Dags för kärnkraft på månen"

Nu vill USA testa kontinuerlig mänsklig närvaro med hjälp av kärnkraft på månen.
Nu vill USA testa kontinuerlig mänsklig närvaro med hjälp av kärnkraft på månen. (Foto: Paul Kleiven / NTB/TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 22 nov. 2021Publicerad: 22 nov. 2021

USA:s regering är intresserade av att bygga ut kärnkraft på månen. För att åstadkomma det arbetar Nasa tillsammans med ett nationellt labb för att ta fram en lätt och portabel reaktor. Tanken är att stimulera längre vistelser på andra himlakroppar

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nasa samarbetar med den amerikanska energimyndighetens främsta forskningslaboratorium, Idaho National Laboratory, för att åstadkomma ett system för elförsörjning via kärnkraft på månen. Anledningen är att man vill åstadkomma ett energiförsörjningssystem som inte är beroende av solen, när resor i rymden ökar.

“Att kunna erbjuda ett pålitligt starkströmsystem på månen är ett viktigt nästa steg för mänsklighetens utforskande av rymden, och att åstadkomma det ligger inom räckhåll”, säger Sebastian Corbisiero, som leder projektet, till ABC.

Om man lyckas åstadkomma kontinuerlig mänsklig närvaro på månen, så är nästa steg att göra samma sak på Mars.

“Jag tror att system för fissionskraft på månens yta verkligen kommer att gynna våra planer på energisystem på Mars och att det här till och med kan hjälpa oss inom vissa användningsområden här på jorden”, säger Jim Reuter, administratör på Nasas avdelning Space Technology Mission Directorate, i ett uttalande.

Reaktorn byggs på jorden

Tanken är att bygga reaktorn på jorden för att sedan skicka ut den och på det viset åstadkomma kärnkraft på månen.

Planerna inkluderar en urandriven reaktorkärna, ett system för att konvertera den genererade elektriciteten till användbar energi och ett system för att hålla reaktorn kyld, samt ett distributionssystem som tillhandahåller 40 kilowatt elektrisk energi för tio år framöver.

Det är också önskvärt att reaktorn klarar att slå av och sätta på sig själv utan mänsklig hjälp, och att den både ska kunna startas från en månlandare, som man också ska kunna avlägsna den ifrån.

ANNONS

För att det hela ska fungera behöver kärnkraftverket dessutom vara relativt litet och lätt – det ska få plats i en cylinder på fyra meter i diameter, med en längd på sex meter. Den får inte väga mer än 6000 kilo.

Idaho National Laboratory och Nasa har även tidigare samarbetat kring en rad projekt. Nyligen hjälpte labbet Nasa att konstruera ett radioisotopkraftsystem till Mars-farkosten Perseverance, som använder det naturliga sönderfallandet i plutonium-238 för att skapa elförsörjning.

Sedan farkosten landade på Mars i februari har den hållit igång och kört runt på planeten.

Läs också:

Ryssland sköt ner satellit i rymden – USA rasar
Rymdkapplöpning mellan Norge, Sverige och Storbritannien

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS