Svenska Heart Aerospace tar in 300 miljoner kronor i investeringar – från bland andra amerikanska jättebolaget United Airlines som blir delägare.

ANNONS

Heart Aerospace utvecklar flygplanet ES-19, som är ett eldrivet passagerarflyg med plats för 19 personer. Flygplanet ska kunna flyga runt 40 mil, och är tänkt för kortdistansflygningar – som i dag är de flygningar som skapar mest utsläpp per passagerarkilometer.

De hoppas på leverans 2026 – och United Airlines säger till Wall Street Journal att de har fler än 100 kortdistansrutter som kan ersättas med elflygplanet.

Köpt 100 flygplan var

Dagens PS har tidigare rapporterat om att Finnair visat intresse för flygplanet, men det blir i stället de amerikanska jättarna United Airlines och Mesa Air Group som går in stort i satsningen. Båda företagen blir delägare i Heart Aerospace, och har dessutom köpt 100 flygplan vardera för leverans när de blir klara – förutsatt att de klarar flygbolagens tekniska specifikationer, rapporterar Wall Street Journal.

”Nu ska vi visa att vi inte bara är ett innovativt startup-bolag utan också ett riktigt flygföretag”, säger vd:n och grundaren Anders Forslund till Dagens industri.

United Airlines lanserade förra månaden en ny riskkapitalfond som ska investera i projekt med ny flygplansteknologi. Michael Leskinen är chef för den satsningen och säger angående investeringen i det svenska bolaget till Wall Street Journal:

”Om vi ​​väntar på ett 737-stort elflygplan kommer vi att vänta ett tag. Detta ger oss en plats vid bordet”, säger han.

Bill Gates investerar också

Även Breakthrough Energy Ventures, ett riskkapital startat av Bill Gates och andra företagsledare, är bland de ledande investerarna i Heart Aerospace kapitalrunda. Även befintliga investerare som EQT har satsat mer pengar i bolaget som utvecklar sina flygplan på Säve flygplats i Göteborg.

ANNONS
ANNONS

”Det är en spännande dag. Det här är något som vi har ruvat på länge, och nu får vi äntligen dela med oss av det. Det känns jättestort för oss”, säger Heart Aerospace Anders Forslund till Di.

Läs mer: Elplan siktar på inrikesflyget – vd:n om fördelarna