Det var i måndags som den brittiska tv-kanalen ITV1 hade premiär för det nya aktualitetsprogrammet Exposure. I debutavsnittet skulle man avslöja kopplingar mellan den irländska organisationen IRA och Muammar Khaddafi.

ANNONS

I programmet spelades ett klipp upp som påstods föreställa IRA-medlemmar som skjöt ned en helikopter med vapen försedda av Khaddafi. Men ”videoklippet” var i själva en sekvens hämtad ur dataspelet Arma 2, rapporterar The Guardian.

ITV1 förklarar missen med ”den mänskliga faktorn” och hävdar att man faktiskt har bilder på den riktiga händelsen men att ett misstag begicks under redigeringen och att fel klipp valdes.

Men samtidigt som ITV1:s supertabbe är extremt pinsamm för tv-kanalen finns det en vinnare på händelsen – spelutvecklaren Bohemia Interactive Studio som ligger bakom Arma 2. Spelföretagets vd Marek Spanel säger till nyhetssajten att han inte förstår hur man kunde begå ett sådant ”uppenbart misstag”.

”Men vi uppfattar det här som ett bisarrt erkännande av realismen i våra spel.”

Exposures premiäravsnitt har för tillfälligt tagits ned från ITV:s on-demand-tjänst på nätet men ska enligt kanalen åter läggas upp när programmet redigerats om. På Youtube finns dock fortfarande ett klipp på vad som enligt The Guardian ”liknar” bilderna man visade upp.

ANNONS
ANNONS

Se klippet här nedan.