Lagom till kungabröllopet och Eurovision Song Contest kan tre miljoner hushåll bli utan Sveriges Television. Miljontals svenskar riskerar att bli av med Sveriges största tv-kanal i sitt kabel-tv-utbud.

Detta sedan ett storbråk mellan upphovsrättsorganisationen Copyswede och kapeloperatörerna nu riskerar att drabba tittarna på allvar, skriver Expressen.

”Nu börjar det bli akut”, säger Anders Johnsson till tidningen.

När SVT sänds genom kabelnätet handlar det om en vidaresändning.

”Upphovsrättslagen är formad så, det blir ett nytt förfogande. Sändningen kommer inte direkt från oss då”, säger Jan-Olof Gurinder, distributionschef på SVT, till Dagens Nyheter på nätet.

ANNONS
ANNONS

Copyswede har rätt att ta ut upphovsrättsersättning från kabeloperatörerna Comhem, Telia, Tele2 och Canal Digital. SVT vill inte ge med sig och kabelbolagen vägrar i sin tur inte betala till Copyswede. Tvisten har enligt tidningen ännu inte fått någon lösning och om parterna inte kommer överens befarar Sabo att 2,6 miljoner hushåll kommer att bli utan SVT, skriver både Expressen och DN.se.

Enligt Jan-Olof Gurinder finns det en klar risk att det blir svart i rutan. En medlare jobbar nu för att försöka hitta en lösning på konflikten och parterna är hoppfulla. Copysweds senaste medlingsbud lyder enligt DN 1,5 kronor per hushåll och månad.Ett beslut väntas fattassenare under dagen eller imorgon.

”Jag är övertygad om att det här kommer att lösas”, säger Gurinder till DN.se.