Debattartikeln i Dagens Nyheter är underskriven av en rad högt uppsatta mediechefer, bland andra Casten Almqvist, TV4-Gruppen, Erik Fichtelius, UR, Eva Hamilton, SVT, Joachim Nordlind, MTG TV, Mats Svegfors, Sveriges Radio och Tomas Brunegård, Stampen.

ANNONS

”Sverige har länge varit ett av de ledande länderna när det gäller utvecklingen av internet och digitala tjänster. /…/ Detta är en utveckling som nu hotas av flera tele­komoperatörers vilja att styra och kontrollera trafiken i näten”, skriver de i DN.

Toppcheferna varnar för utvecklingen där teleoperatörer börjat att ta extra betalt av användare som vill använda Spotify, Skype eller liknande tjänster som konkurrerar med deras egna telefonitjänster.

”Trafikprioritering leder till en uppluckring av den i dag rådande ordningen där alla kan ta del av allt ”, skriver cheferna och pekar ut Telia som en av de skyldiga.

Ur ett konsumentperspektiv är risken enligt artikelförfattarna påfallande att internetoperatören vid hög trafikbelastning ”prioriterar egna tjänster högre än andra fria tjänster”.

”Konsumenterna kan alltså komma att få en internetanslutning som egentligen inte kan användas helt fritt, utan där kvalitet och tillgänglighet styrs av operatören”, skriver Casten Almquist & Co.

Detta riskerar i sin tur att slå direkt mot företagande och tillväxt.

Artikelförfattarna kräver att all trafik behandlas lika oavsett leverantör ”och att avvikelser från denna princip måste tydliggöras för konsumenterna”, skriver cheferna i Dagens Nyheter.

ANNONS
ANNONS

Hela debattartikeln hittar du här.

Vad tycker du själv? Kommentera gärna artikeln i fältet nedan.

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!