Allt fler använder crackade och/eller piratkopierade versioner av program i sina datorer. Nu varnas det för att skadlig kod sprids via dessa program.

annons
annons

Priset på datorprogram som Office och Photoshop kan vara för dyra och därför ökar användandet av crackade och/eller piratkopierade versioner. Nu varnar cybersäkerhetsföretaget Bitdefender för att skadlig kod sprids via dessa program.

En malware-kampanj har drabbat användare världen över, även i Norden. Något som kan medföra mycket högre kostnader än för att köpa den säkra produkten.

”Hackare har använt de crackade versionerna för att plantera bakdörrar som har gett dem full kontroll över offrens enheter. De har använt dessa bakdörrar för att stjäla filer, profildata från webbläsaren Firefox samt Monero-plånböcker fyllda med kryptovaluta”, säger Bogdan Botezatu, säkerhetsexpert på Bitdefenders.

Hackarna får inte bara tillgång till offrets dator, utan även onlinekonton där informationen sparats i framförallt webbläsaren Firefox. De kan till och med komma runt tvåfaktorsautentisering.

”Vi har dokumenterat att kampanjen har pågått under de senaste tre åren och att det finns offer över hela världen, inklusive en handfull offer i Danmark. Vi kan också se att hackare fortfarande är aktiva”, säger Botezatu.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Fler Technyheter på [Dagens PS]