En nyckelfråga i handelskriget mellan USA och Kina – vem som egentligen äger jätten Huawei – har gäckat världen i decennier. Nu säger sig en forskarduo sitta på svaret. 

Varför har USA bestämt sig för att svartlista Huaweis telefoner? Och varför har Google helt abrupt avbrutit sitt samarbete med en av världens största smartphone-tillverkare?

Huawei grundades 1987, men var först på tidiga 00-talet som företaget expanderade utanför Kina. Bolaget är nu mitt i handelskriget mellan USA och Kina, och amerikanernas misstanke bygger på ägarstrukturen i Huawei. USA:s underrättelsetjänst tror att mobilerna från Huawei används för att spionera, enligt en artikel i Dagens Industri. Förbudet som annonserades i går innebär att amerikanska företag måste ha licens för att bedriva affärer med Huawei.

Huawei säger de anställda äger bolaget, och att det inte finns några som helst kopplingar till kinesiska regeringen eller armén. 1 procent av aktierna i Huawei Holding ägs av bolagets grundare och vd Ren Zhengfei, och de resterande 99 procenten av drygt 97.000 nuvarande och tidigare anställda via ett Shenzhen-registrerade facket.

Enligt en ny akademisk rapport som Di tagit del av finns det anledningar att tvivla på att bolaget är fristående från den kinesiska regeringen. Rapporten är skriven av två amerikanska professorer, Christopher Balding vid Fulbright University Vietnam och Donald Clarke vid George Washington University.

ANNONS
ANNONS

”Jag älskar mitt land, jag stödjer kommunistpartiet, men jag skulle aldrig göra något som skulle skada ett annat land”, sa vd Ren Zhengfei till Financial Times tidigare i år, enligt artikeln.

I natt kom nyheten att förbudet mot Huawei i USA skjuts upp 90 dagar. Detta för att undvika att kunderna drabbas, enligt Dagens Nyheters rapportering.

”Det nuvarande agerandet från amerikanska politiker underskattar vår styrka”, säger Ren Zhengfei till kinesiska CCTV. Uppskjutningen gör att Huawei kan fortsätta att bedriva affärer med bland annat Google fram till augusti.