Högteknologisk utrustning från svenska MSAB används för att krossa demonstrationer i Myanmar. 

Det är New York Times som rapporterar att generalerna som iscensatte en kupp i Myanmar den 1 februari använder västerländsk teknologi för att behålla makten.

Landet, som även kallas Burma, styrs nu av överbefälhavare general Min Aung Hlaing som har i det närmaste obegränsad makt. Den tidigare ledaren Aung San Suu Kyi sitter fängslad.

Företag från USA, Israel och Sverige pekas ut som försäljare av avancerade produkter, trots förbud att exportera till landet. NY Times har gått igenom Myanmars statsbudget för de senaste åren och funnit utgifter för drönare från Israel, europeisk teknologi som kan knäcka Iphones och amerikansk hacking-mjukvara, skriver man.

Säljer inte längre efter EU-förbud

Myanmars statsbudget för 2020-21 innehåller enheter levererade från svenska MSAB, som tillhandahåller avancerade dataprodukter för militär verksamhet.

Styrelsens ordförande Henrik Tjernberg säger till New York Times att en del av företagets äldre produkter hamnade i Myanmar för några år sedan, men att man inte längre säljer till Myanmar efter ett EU-förbud mot att exportera produkter som kan användas för inhemskt förtryck.

Henrik Tjernberg svarade enligt NY Times inte på hur MSAB:s produkter hamnat i den senaste statsbudgeten i Myanmar.

ANNONS
ANNONS

De MSAB-enheter som nu används av militärdiktaturen mot demonstranter kan ladda ned innehållet från mobiltelefoner och återskapa raderat innehåll, enligt noteringar i budgeten, skriver NY Times.

Carl Bildt i styrelsen

Sveriges tidigare statsminister och utrikesminister Carl Bildt sitter i MSAB:s styrelse.

”Militären använder nu varenda verktyg för att spåra upp fredliga demonstranter som vill återskapa demokratin,” säger Ma Yadanar Maung, talesperson för aktivistgruppen ”Justice For Myanmar”, som inriktat sig på militärens maktmissbruk till NY Times.

Svenska Dagbladet rapporterar att MSAB:s vd Joel Bollö den 28 oktober skrev till investerarna: ”Jag är stolt över att kunna rapportera att MSAB levererar ett av de, resultatmässigt, starkaste kvartalen i bolagets historia.”

MSAB har tidigare meddelat att man avvecklat sin verksamhet i Hongkong efter att företagets produkter använts mot demokratiaktivister där.

Läs mer: ”Fredspristagerskan som bevittnar folkmord” – Dagens PS