Under nästa år planerar Facebook att lansera den digitala plånboken Calibra, med tillhörande kryptovaluta som ska heta Libra. Flera stora bolag har klivit in i satsningen – och nu ansluter även svenska Spotify. 

ANNONS

Under gårdagen offentliggjorde Facebook officiellt planerna på en så kallad kryptovaluta, efter mycket spekulation och rykten. I ett pressmeddelande skriver Facebook att man vill förenkla bank- och betalindustrin, samt förenkla ansökningsprocessen för lån och företagskredit. Enligt Facebook är det 50 procent av alla vuxna i världen som inte har ett bankkonto – och siffran är ännu högre i u-länder – och här bolaget ser stora möjligheter för Libra att expandera.

För att göra den nya valutan säkrare för allmänheten ska ett konsortium av stora bolag tillsammans organisera och styra Libra, oberoende av Facebook. Flera av bolagen har investerat stort i det nya projektet – och nu kliver även streamingjätten Spotify in.

”En utmaning för Spotify och våra användare jorden runt är bristen på tillgängliga betalningssystem – särskilt för dem i mindre utvecklade marknader. Det här lägger en barriär mellan den koppling som vi vill bygga mellan skapare och deras fans”, säger Alex Norström, chef över premiumaffärer på Spotify, i ett pressmeddelande.

Totalt ingår 28 partners i ett Facebook-lett konsortium och Spotify har sällskap av bland annat Visa, Mastercard, Paypal och Uber, enligt Di Digital.

ANNONS
ANNONS