Washington Posts experiment målar upp en alarmerande bild av iPhone-appar som vet vad du gör dygnet runt – och personlig data som delas ut i smyg.

ANNONS

Techskribenten Geoffrey A. Fowler är orolig för sin data – och sin personliga integritet. I en artikel i Washington Post listar han apparna som snor åt sig din data utan att du vet om det. Bland bovarna märks Yelp, Nike och värst är matleveransappen DoorDash med nio spårningsprogram som startas varje gång du använder appen.

Fowler skriver att han genomförde ett test på sin amerikanska iPhone medan han sov. Under natten, när han inte ens använde sin iPhone, var det flera appar som delade hans platsdata, personliga information och IP-adress. Under dagen när han rörde sig och använde telefonen var spårningen och datadelningen ännu värre, enligt artikeln.

”Om vi inte vet var vår data tar vägen, hur kan vi någonsin hålla den säker?”, frågar sig experten Patrick Jackson, som är teknisk chef för Disconnect – en app som hjälper användare hålla koll på vilka appar som spårar telefonen eller delar ut data.

Spårningsprogram i appar är som webbplatskakor – skript som gör att den där störiga annonsen dyker upp på varenda sajt du besöker – bara att i apparna är spårningen mycket mer undangömd, menar Fowler. Ofta använder apputvecklare spårningsprogram som en genväg till marknadsanalys och extra intäkter genom att sälja datan till en tredje part.

Många företag säger att de inte använder eller säljer den data som de samlar in, men skriver samtidigt i sina användaravtal att de inte tar ansvar för vad sina samarbetspartners gör, enligt artikeln. Det är bekymrande, och Apple borde ta tag i problemet, menar Fowler.

ANNONS
ANNONS

Om Apple nu är så fokuserade på säkerhet så borde det här problemet ha högsta prioritet. Varför inte implementera en notis i App Store som tillkännager hur många spårningsprogram från tredje part som en app använder? Att inställningen för apparnas spårning är påslagen automatiskt är också tveksamt.

”Då skulle jag ha tänkt en gång till innan jag laddade ner den appen”, avslutar Fowler.