”Jag tycker att vårt börsvärdet är högre än vad vi förtjänar /…/ Vi är ett förlustbolag.”

Vad får en av världens mest framgångsrika entreprenörer att erkänna att ett av sina mest omskrivna företag – elbilstillverkaren Tesla – är kraftigt upphaussat?

Jo, ett granskande reportage om missförhållanden.

Brittiska The Guardian uppmärksammar i ett avslöjande hur Tesla-anställdas situation ser ut vid sidan av robotar i unicorn-bolagets futuristiska fabriker. Arbetare vittnar om långa arbetsdagar, stenhårda produktionsmål och arbetsplatsolyckor. Enligt granskningen har man tvingats ringa ambulans vid över 100 tillfällen efter att medarbetare drabbats av bland annat yrsel, slaganfall, smärtor i bröstkorg eller onormal andning, skriver tidningen.

När The Guardian intervjuar grundaren och miljardären Elon Musk per telefon medger han att det har varit utmanande för personalen men att han ”bryr sig djupt” om fabriksarbetarnas hälsa och välmående och att säkerheten har blivit bättre.

Det var också då han passade på att förklara läget i bolaget.

”Vi är ett förlustbolag. Det här är inte ett fall av giriga kapitalister som bestämde sig för att snåla in på säkerheten för att höja vinst och utdelningar. Det här är bara en fråga om hur mycket pengar vi förlorar. Hur ska vi överleva?”

Exempelvis, påpekar Elon Musk, producerar endast Tesla en procent av konkurrenten GM:s tillverkning.

ANNONS
ANNONS

MISSA INTE: Tesla stoppar tiotusentals bilar [DagensPS.se] >

LÄS ÄVEN: Så skulle Musks galna plan kunna döda dig – 7 sätt [DagensPS.se] >