En gäst på Sthlm Tech Fest retar gallfeber på Kinas ambassad.

Det som upprör landets ambassad i Stockholm är att en Hongkongdemonstrant får tid på scenen under techarrangemanget i Stockholm och som startar i morgon, onsdag, berättar Dagens Industri.

Ambassadens politiska avdelning betecknar händelsen som ”en allvarlig politisk provokation” genom demonstrantens medverkan.

”Vi häpnar över detta arrangemang och skulle vilja uttrycka vår djupa oro och starka motstånd”, heter det i mejlet från Kinas ambassad till arrangörerna, framgår det i Di.

Och Kinas ambassad går längre än så, arrangören utmålas dessutom som ”upploppsmakare” med sin tolerans av våld och trots av ”rättsstaten”.

Tyler Crowley, arrangören till Sthlm Tech Fest, säger till tidningen att schemat ligger fast och att han gärna skulle se närvaro från någon kinesisk representant samtidigt som demonstranten medverkar anonymt via videolänk.

ANNONS
ANNONS

Han säger att Kina snart är ledande inom tech och att det finns mycket att lära sig från landet. Dock tillägger Tyler Crowley att diskussionen nu handlar om ”data och kontroll”.

Svensk techsektor har på senare år fått betydande kapital från Kina, konstaterar Di som förklarar att fler än Kina reagerat på programmet under techevenemanget.

Kommunala Invest Stockholm har både ställt frågor om programmet och ställt in sitt planerade besök där.

”Läget mellan Kina och Hongkong är känsligt. Då kan det vara viktigt att fundera på om den här konferensen var det viktigaste att ha med i delegationens program”, säger Anna Gissler, Invest Stockholms vd, till Di.

Hon tillägger dock att den kinesiska delegationen på besök i Stockholm inte har tid och har prioriterat annat, och att det inställda besöket inte beror på att det skulle vara kontroversiellt med demonstrantens närvaro via videolänk.