Användarna kan inte längre ringa samtal eller skicka röstmeddelanden utan att ansluta till en iPhone.

Den senaste versionen av den smarta klockan inkluderar en egen uppkoppling men efter den 28 september fungerar inte längre funktionen i Kina, rapporterar Wall Street Journal.

Möjligheten som initialt fanns för kunder hos China Unicom har av oförklarlig anledning plockats bort, enligt uppgift. China Unicom uppger på sin hemsida att uppkopplingsmöjligheten erbjöds som ett test.

Apple har bekräftat att företaget informerats av China Unicom att den nya funktionen stängts av, men gav i övrigt ingen mer information.

ANNONS
ANNONS

Branschanalytiker säger att det hela förmodligen beror på säkerhetsskäl. Peking kan idag inte spåra användare av klockan eftersom den använder en annan teknik än standarden som finns i mobiltelefoner.

Apple Watch använder sig av en version av ett SIM-kort, vanligtvis kallat för eSIM. eSIM-kortet finns inbäddat i klockan och inte hos telekomoperatörerna vilket förklarar övervakningssvårigheterna hos de kinesiska myndigheterna.

I Kina är mobiler strikt reglerade och alla de tre stora telekombolagen är statsägda. För att erhålla ett SIM-kort måste användare registrera sitt riktiga namn med en av operatörerna.