Kärnkraft från miljardärerna Bill Gates och Warren Buffett sågas med orden ”ingen innovation alls” av Janne Wallenius, professor på KTH. 

ANNONS

Microsoft-grundaren Bill Gates har satsat hårt på att lösa klimatförändringarna med hjälp av kärnkraft, och har tidigare skrivit en bok om saken. Tillsammans med superinvesteraren Warren Buffett presenterade han under onsdagen sitt nya kärnkraftsprojekt i Wyoming, USA. De ska bygga en demonstrationsanläggning med natrium för kylning.

”Vi tror att natrium kommer att vara en ”game-changer” för hela energiindustrin”, sa Gates vid en presskonferens under onsdagen.

”Ingen ny teknik”

Den nya satsningen imponerar dock inte på alla. Janne Wallenius, professor i reaktorfysik på KTH sågar miljardärerna vid fotknölarna.

”Bill Gates har inget nytt att komma med. Ingen ny teknik, ingen innovation alls. Man har tagit konceptet från de reaktorer som misslyckades på 60-talet och putsat till det lite. Det kommer inte att fungera, framförallt för att det är för dyrt. Natriumreaktorer kommer inte bli ekonomiskt konkurrenskraftiga någonsin”, säger Janne Wallenius, professor i reaktorfysik på KTH till Svenska Dagbladet. 

Är själv verksam inom området

Han är själv vd på företaget Blykalla som verkar inom kärnkraftsutveckling. Företagets lösning är att använda bly som kylning för kärnkraft, i stället för natrium som Gates och Buffett föreslår.

ANNONS
ANNONS

”De ligger sist i kön av alla inom branschen. Alla teknologier har sina problem, men de har ganska stora problem – större än man låter påskina. Om natrium kommer i kontakt med luft blir det en rejäl brand”, säger han till Svenska Dagbladet om miljardärernas satsning.

Läs mer: Gates om världens klimatpolitik: ”Inte seriös”