”Jag skulle vilja beskriva det som vår största innovation sedan det platta paketet. Det kommer att skapa stor nytta genom bland annat lägre miljöbelastning, enklare och billigare produkter och att de kan demonteras vid flytt eller återvinning”, säger Torbjörn Lööf, vd för Inter Ikea, rapporterar Dagens Industri.

ANNONS

Nyheten presenterades för ett stort pressuppbåd i småländska Älmhult på onsdagen.

250 journalister och bloggare från hela världen fick då veta att Ingvar Kamprads skapelse lämnar det där med skruvar och pluggar bakom sig inom en snar framtid. I stället kommer Ikeas möbler att få en klicklösning – till kundernas stora förtjusning.

Den nya klicktekniken, som den tillträdande Ikeachefen Jesper Brodin (1 september) demonstrerade genom att montera ett köksskåp på en minut, rev enligt Di ner applåder.

Klickandet som sätter ihop Ikeamöblerna – i stället för krånglande med skruvar och muttrar – håller nu på att ”gradvis introduceras i hela sortimentet”, framgår det.

Enligt Torbjörn Lööf gör den nya monteringstekniken att belastningen på miljön minskar samtidigt som produkterna blir enklare och billigare, och att möblerna dessutom ”kan demonteras vid flytt eller återvinning”.

I samband med eventet i Ikeas hemort Älmhult, Democratic Design Days, offentliggjorde Ikea även ett aktuellt samarbete med amerikanska techjätten Apple.

”Planen är att Ikeas kunder framöver ska kunna använda så kallad augmented reality, AR, (ungefärlig översättning: förstärkt verklighet) för att hemifrån kunna se hur olika Ikeaprodukter ser ut och passar in för att lättare fatta köpbeslut även utan att behöva åka till ett varuhus”, berättar Di.

ANNONS
ANNONS

MISSA INTE: Kamprads vapendragare blir Ikeas nya vd [DagensPS.se] >

LÄS ÄVEN: Ikea utmanar bransch – bygger egna bostäder [DagensPS.se] >