I dagens techbrief kan du läsa om ”fake news” på Facebook, Space X nya Mars-raket och länder som vill kontrollera vädret.

TECHBRIEFEN – Dagens PS samlar viktigaste technyheterna på ett ställe.

Kineser uttrycker sitt stöd för Huawei på sociala medier

Flera har sagt att de ska byta från Apple till Huawei på grund av förbudet från USA, rapporterar CNBC. Analytiker säger att bojkotten kan minska Apples försäljning i Kina på kort sikt.

Facebook fyllt med ”fake news” inför EU-valet

Enligt en ny undersökning har det flödat in lögner och missvisande information på Facebook inför det stundande valet till Europaparlamentet, rapporterar CNET. Sidor med felaktig information visades uppskattningsvis 533 miljoner gånger under de senaste tre månaderna innan de togs bort av moderatorer.

ANNONS
ANNONS

Space X raket för resor till Mars nära testflyning

Raketen ”Spacehopper” är en mindre version av ”Starship” som är designad för att flyga människor till månen och till Mars. Testrakaten står nu på en avfyrningsramp i Boca Chica i Texas, USA, rapporterar The Verge.

Google sparade användares lösenord öppet i 14 år

Företagsanvändare av tjänsten ”G Suite” kan ha haft sina lösenord exponerade i över ett decennium, rapporterar Engadget. Google säger att det inte finns några indikatorer på att informationens stulits.

Länderna som försöker kontrollera vädret

Många storstäder brottas med förorenad luft. Ett koncept som kallas ”cloud seeding” görs med flygplan, och går ut på att antingen sprida små partiklar av speciella ämnen i luften om man vill få det att regna, eller spränga bort molntäcket om man vill ha sol. Tekniken uppfanns redan på 1940-talet, men det är först på senare år som den börjat användas ordentligt – bland annat vid OS i Peking 2016. Länder som Sydkorea och Thailand har också använt tekniken för att bekämpa torka och luftföroreningar.  Nu vill flera länder använda tekniken för att kontrollera vädret och potentiellt förbättra stadsmiljön, skriver Gizmodo.