I morse greps 155 personer i Sverige – efter att ha använt FBI-appen som var en fälla.  ”Tio mord har förhindrats i Sverige”, säger Noa-chefen Linda Staaf. 

En global polisinsats ledd av amerikanska FBI och Australiens federala polis AFP har fått kriminella att använda en krypterad app – som hela tiden varit en honungsfälla riggad av FBI.

Appen Anom erbjöd krypterade meddelanden på speciella telefoner som sades vara skyddade från övriga internet. När liknande tjänster som Encrochat och Sky ECC sprängdes fick Anom draghjälp – de kriminella flödade in till tjänsten.

Vad de inte visste var att appen redan från starten 2018 var övervakad av FBI och AFP i en operation kallad ”Trojan Shield” – myndigheterna hade själva byggt appen.

20 miljoner meddelanden

FBI och AFP har snappat upp över 20 miljoner meddelanden världen över, och appen har använts på över 11 800 enheter. Spridningen av särskilda telefoner med appen ska ha börjat i Australien redan 2018, för att sedan sakta expandera i den kriminella undre världen över hela jorden. När först Encrochat och sedan Sky ECC stängdes ner i våras ska användarbasen ha tripplats.

”Många använde redan krypterade tjänster och behövde en ny krypterad tjänst när de två försvann, så de kom till oss och sökte efter den här plattformen”, säger Calvin Shivers på FBI på en presskonferens.

300 kriminella nätverk

Tyskland, Nederländerna, Spanien och Serbien ska ha varit andra länder där appen blivit populär. Över 300 olika internationella kriminella nätverk ska ha använt den, enligt mediesajten Vice som var först att rapportera om att appen sprängts.

Under tisdagsmorgonen slog polisen till – över hela världen. I en koordinerad insats kunde svensk polis gripa 155 personer, som misstänks för grov brottslighet.

Linda Staaf, chef på Polisens nationella operativa avdelning NOA, uppger på en presskonferens att operation ”Trojan Shield” förhindrat tio mord i Sverige.

ANNONS
ANNONS
    • Svensk polis fick information från Anom, FBI-appen som var en fälla, under nio månader.

      ”De trodde de skulle vara säkrare där men internationellt samarbete visar att kriminella inte är säkra någonstans”, säger Noa-chefen Linda Staaf.

      Läs mer: La upp bild på blåmögelost – fick 13 års fängelse