Två Ericssontoppar får gå på dagen – och det är bra, tycker sparekonom.

DagensPS rapporterade i morse att både Jan Frykhammar och Magnus Mandersson, som båda bär titlarna vice vd, tvingas lämna sina poster med omedelbar verkan.

Ny vice vd från och med i dag, den 7 november, är Fredrik Jejdling och Avanzas sparekonom Claes Hemberg ser förändringen på telekomjätten som något bra.

”Det är ett positivt tecken som tyder på att bolaget vill förändras på alla nivåer. Ericsson har köpt på sig bolag efter bolag inte fått så mycket pengar för det. Det är också på ett sätt kritik mot den gamla ledningen”, säger Hemberg till DN.se.

Han är ändå överraskad att beskedet kommer precis dagen innan bolagets kapitalmarknadsdag i New York.

”Det tyder antingen på självförtroende eller på att det är ett stressat läge. Samtidigt vet vi att Börje Ekholm har mycket erfarenhet av att möta amerikanska investerare”, resonerar Claes Hemberg i DN-artikeln.

ANNONS
ANNONS

Han välkomnar att det nu ”händer saker i Ericsson”, vilket det enligt honom inte gjort på länge; om man vill åstadkomma förändring räcker det inte med att bomma igen fabriker och sparka folk – det visar Ericsson nu genom att städa bort två toppar, menar han.