Det är arbetssökande Linkedin-profiler som skojarna nu uppges rikta in sig på.

Computer Sweden berättar att cyberbedragarna skickar en skadlig kod och de arbetssökande Linkedin-profilerna tror att dokumentet innehåller ett erbjudande om jobb från bemanningsföretag.

Det här har enligt tidningen hänt vid ett flertal tillfällen under flera år.

”Attackerna riktar in sig mot arbetssökande, och bedragaren tar kontakt vid Linkedins chattfunktion och utger sig för att komma från ett bemanningsföretag. Därefter påbörjar förövaren en mejlkonversation med offret och länkar till webbsidor som fejkar legitima bemanningsföretag, men som i själva verket är fyllda med skadlig kod”, skriver Computer Sweden och uppger att it-säkerhetsföretaget Proofpoint kikat närmare på cyberbedragarnas tillvägagångssätt.

ANNONS
ANNONS

”Det är fegt att ge sig på de mest utsatta. Folk som söker jobb är enkla måltavlor för dessa bedragare”, förklarar  Fredrik Möller, regionchef för Proofpoint i Norden och Baltikum, i artikeln och berättar att bedragarna är på jakt efter lösenord, koder och andra data som kan vändas i attacker eller säljas.

Enligt en enkätrapport från Proofpoint, som CS hänvisar till, utsattes 64 procent av drygt 15.000 yrkesverksamma inom it-säkerhet på eller annat sätt för nätfiskeförsök under 2018.

”Vi har inte sett att dessa Linkedin-relaterade attacker har kommit till Sverige ännu, i vart fall inte med meddelanden på svenska, men samtidigt är vi i Sverige väl utvecklade inom it och hela it-branschen jobbar ju i mångt och mycket på engelska. It-branschen är i riskzonen; vi ser att detta pågått sen 2017, men det ser ut att ta ny fart i år”, säger Fredrik Möller.